Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Драцена

Снимка: интернет

Драцената е гостенка, пристигнала у нас от Африка, Азия и Австралия. Затова е разбираемо предпочитанието й към топлото време и по-високите температури (мин.13 и макс. 22 градуса).
Тя спада към семейство Агавови, столетникови. Драцената има много разновидности, но най-често срещани у нас са Драцена маргината (Dracaena marginata), Драцена дракон (Dracaena draсo) и Драцена годзефиана (Dracaena godseffina).Много често растението достига големи размери от 1,2 м до 3 м и затова е наричано Драконово дърво. Повечето видове приличат на палми, но всъщност нямат нищо общо с тези растения.
Драцената е любима на всички любители цветари. Тя е непретенциозна и лесна за отглеждане. В зависимост от вида й листата са обагрени с различни краски и имат различна форма. Цветовете на листата варират от наситено зелено до дву- и трицветни комбинации на бели, жълти, червени, кафяви и сиви тонове. В домашни условия цъфтеж се наблюдава много рядко, но ако това се случи, цветовете са бели и много красиви.
Драцената обича светлината и полусянката, но не понася преките слънчеви лъчи. Вкъщи спокойно може да украси дори коридора ви.Пролетта е времето, когато трябва да започнете торене всяка седмица. То продължава до септември, като същевременно осигурите добро овлажняване на почвана и пулвелизиране на листата.
Размножаването на Драцената става чрез резници от февруари до април. Отрязва се от старо растение върхът с няколко листа, потапя се във вода с няколко парченца дървени въглища и след два-три месеца, когато се покажат коренчета ще получим ново растение.
Пресаждането се извършва на всеки 2 години, като задължително се осигурява добър дренаж.
Цялото растение е токсично, затова дръжте Драцената далече от деца.
  

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha