Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Калдъръмче

Калдъръмчето (Portulaca grandiflora) е най-непритенциозното цвете, което се отглежда у нас. Само по себе си името му подсказва това. Расте дори там, където никой не го е посадил, между камъните и калдъръма. То е от семейство Portulacaceaeq, а родината му е Южна Америка и Бразилия. Отглежда се като градинско и саксийно растение. Със своите разноцветни багри и цветове привлича и омайва погледа отдалеч.

Малките и нежни семенца се засяват през пролетта. Когато растението достигне 1-2 см, може да се разсади в саксии, които да се поставят на южен или западен балкон. В градината пък може да се оформи красив бордюр или килим. На височина калдъръмчето достига до 10-15 см, разстила стъблата си така, че образува гъст килим. Стъблата са покрити с тесни месести листа, оцветени в зелен или сиво-зелен цвят. Цветовете са палитра от всички оттенъци на бялото, розовото, жълтото, оранжевото и червеното.

Калдъръмчето обича слънцето и оскъдните поливки, затова с лекота се поддържа красив водопад от цветове. Колкото е по-бедна почвата, толкова е по-обилен цъфтежът, а специалистите съветват да не се тори. Голяма е и температурната амплитуда на издръжливост - от 2, до цели 40 градуса.

Веднъж засято в градината, това цвете се самонасява, но ако желаете, съберете узрели семенца от различни багри и така ще осигурите посев за следващата година.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha