Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Лимоново дръвче вкъщи

Снимка: интернет

Още от древността лимоновото дръвче е предизвиквало възхищение с лъскавите си листа и красивите, уханни цветове. И до днес се смята за безценно в ароматерапията и хомеопатията. Много от хората предпочитат сами да отглеждат лимоново дръвче вкъщи. За целта трябва да се знае, че лимонът се размножава чрез резници, въздушни отводи и присаждане.

Размножаването чрез резници е най-добре да се извършва през лятото, но не е невъзможно и през останалите месеци от годината. За целта се използват полувдървени клонки от млади растения. Отреза се прави на 2-3 см под коляното, а дължината на клончето да не надвишава 10 см. Резниците се вкореняват най-бързо и сигурно под буркан, като се прибавят коренообразуващи стимулатори. Размножаването чрез въздушни отводи е по-сигурен начин. На полувдървена клонка се обелва около 1 см от кората, във вид на пръстен. Нахлузва се наелонова кесия (срязана от двете страни) и се завързва добре на около 10 см под обеления пръстен. Изсипва се внимателно торф, толкова че пръстена да остане в средата. Завързва се отгоре свободно, за да може да се полива от там. След около месец вурху пръстена се образуват коренчета. Внимателно се сваля покривалото, отрязва се клонката под корените. Резника се засажда в лека почвена смес в малка саксия (8-10 размер).

Размножаването чрез присаждане се извършва, като се облагородят 2-3 годишни семенни растения. Присаждането се прави на пъпка през лятото. При този метод се получават по-студоустойчиви растения. Трябва да се знае, че семената се засаждат веднага след изваждането от плода, за да не изгубят кълняемостта си.

Оформянето на короната става още през първите 1-2 години. Чрез прищипване и резидба се формират нискоразклонени лимонови растения. Младите растения се присаждат пролетта, през 2-3 години в съдове с неголям размер, за да нараства кореновата система пропорционално на надземната част. През лятото цитрусовите дръвчета се отглеждат на открито. За да има по обилен завръз е наложително изкуствено опрашване. Когато завръзите започнат да наедряват се увеличават поливките. Лятото е сезонът, когато цитрусовото дръвче се подхранва и така плодът ще си набави повече сладост. Есента, когато температурите паднат до 4-5 градуса, растенията се прибират на закрито. Поставят се далеко от въздушни течения и поливките се намаляват. Не е подходящо и за детски стаи, тъй като действа възбуждащо на нервната система.

Доказано е, че аромата на лимоново дръвче помага при главоболие и безсъние. Облекчава дишането, стимулира доброто настроение, създава усещане за спокойствие и вдъхва увереност у стеснителните хора.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
petya | 15.02.2012 06:55
Като го гледаш, да ти се прииска още сега да си имам такова в къщи-и ще имам.