Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Пасифлора

Пасифлора (Passiflora) е растение от семейство Passifloraceae (Страстоцветни). Родом от Бразилия (Южна Америка), днес са познати повече от 500 вида. Стъблата й са дълги, тънки и еластични и често достигат до 7-10 метра. Само някои видове Пасифлора са с ядливи плодове, като маракуята, но всички растения са обсипани с декоративни омайни цветове. Цъфтежа на различните сортове започва от април или юни и продължава до септември-октомври. Цветовете са обагрени в различните нюанси на жълтото, синьото, червеното и бялото, но най-красиви и ефектни са тези в синьо и бяло, чиито размери достигат 7 см.

У нас Пасифлора се отглежда предимно като стайно растение, но в някои по-топли части на страната може да се засади и на открито, като зимната температура не трябва да е под 7-10 градуса. За целта се избира слънчево място, защитено от силния вятър и студените есенни слани. Осигурява се стабилна решетка, по която растението свободно да се катери и увива.

Отглежданите в домашни условия екземпляри се нуждаят от слънчево и добре проветрено място. Добре се чувстват на прозореца, а за да им се осигури и удобство, се поставят решетки в различна форма, по която да се катерят еластичните клонки. 

Пасифлората обича богата хранителна почва. В периода на активен растеж е необходимо 3-4 пъти месечно подхранване с органична тор, а през зимата веднъж месечно. За да расте здрава и силна, пролетта се прорязват слабите стъбла, а старите се съкращават, защото цветове се появяват само на новите стъбла. 

Добрия дренаж е задължителен. През лятото е желателно ежедневно поливане и периодично оросяване на листата. Ако се остави растението на сухо, пъпките на пасифлората ще опадат. През зимата поливките се ограничават.

Всяка пролет пасифлората се пресажда в нова почвена смес. Корените се подрязват. Внимава се саксията да не е много голяма, така се ограничава буйния растеж на растението.
   
Пасифлората се размножава чрез семена и чрез резници. През пролетта и лятото резниците се вкореняват във влажен пясък с температура 18-20 градуса. Така за няколко седмици може да се получат повече от 10 нови растения. Семената се засаждат през май. Те са твърди и за по-бърза кълняемост е необходимо леко да се начука обвивката. Кълновете се появяват след около 2 седмици.
  
Пасифлората намира приложение в народната медицина, при нервни разтройства и в периода на климактериум, в комбинация с други растения и билки се използва успешно в борбата с алкохолизма. Широко приложение намира и в кулинарията за приготвяне на маринати и напитки.
    

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
Радка | 04.11.2014 09:01
Около морето и в Сливен издържа навън на завет. В най-студените дни може корените да се затрупат и в основата да се завие. Разсад се продава по около 4 лв коренчето
2
Борислава | 25.01.2013 02:45
Страхотна е Пасифлората искам,да попитам как се захваща тази красота.