Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Петуния

Снимка: интернет

Петунията (Petunia) е може би най-популярното и обичано лятно саксийно растение у нас. Донесено от Южна Америка (по-конкретно Бразилия), то има удивителна прилика с тютюна, откъдето и идва името "petun".

Петунията внася красота, изящество и уют във всеки дом. Няма двор, балкон или обществена сграда и градина, където тя от пролет до късна есен да не разпръсква красота с безбройните варианти на цветове и багри. Голямото разнобразие оформя няколко групи. С ниски, гъсти стебла и дребни цветове, балконски - с  висящи стъбла и пъстри цветове, и къдрава - с големи, широки листа и едри цветове.

Страстните цветари отглеждат сами своя разсад. Още през януари се засаждат семенцата, които ще покълнат и дадат първите си цветове през май.

Готовият разсад се засажда в саксии от 3 до 5 растения (в зависимост от големината). За да се получи гъсто и кичесто растение, е необходимо по време на растежа периодично пензиране - премахване или прещипване, на връхчетата. 

Петунията цъфти обилно и се развива добре на слънчеви места. Обича водата, но не харесва преполиването, което води до пожълтяване на листата. За да се спаси от загниване, е необходимо преместване в друга саксия. Обилният цъфтеж се поддържа с торене на всеки 2 седмици - ползвайте тор за цъфтящи растения, и с редовно отстраняване на прецъфтелите цветове. 

Това цвете има крехки стъбла, затова пазете красавицата от силния вятър, който може да я прекърши. Когато се изтегли много и цъфтежът започне да намалява, стъблата се прорязват. По този начин се дава нов живот на петунията и тя ще разпръсква красотата си чак до първите слани.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha