Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Великденски козунак

Снимки: Gossip.bg

Пролет е, а природата се пробужда с всеки изминал ден.
С нея настъпват и Великденските празници, изпълнени с толкова много радост и семейна топлина.
В случай, че сте от тези, които обичат да спазват традициите, е и днешното предложение на Паола Ангелова за великденски козунак.
Рецептата е трудна, но уверяваме ви - резултатът си заслужава!

Продукти:

1 кг. брешно и малко повече (за сместта),
40 гр. мая,
6 яйца,
300 гр. прясно мляко,
250 гр. захар,
150 гр. масло,
кората на един лимон, 2 ванилии, 2 ч.л. сок от лимон, 1 яйце за намазване и щипка сол

Приготвяне:

1-во Маята се натрушава в съд с 1 супена лъжица захар + 1 кафена чаша мляко + 2 лъжици брашно. Това се завива с кърпа и се оставя да шупне (втаса).

2-ро Яйцата със захарта се разбиват и се изсипва останалото мляко. Всичко се разбърква.

1-то и 2-то се смесват и се изсипват в пресято брашно. Добавя се маслото, сока от лимона и щипка сол.

Меси се около 30 минути и се удря 100 пъти с намазани ръце с масло.

Втасва 3 пъти до удвояване на обема. Пече се 1 час на 150 градуса. Печката се включва преди да се намаже козунака с жълтък.

Пожелание се слагат стафиди, сладко и смлени орехи.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
Vili | 14.04.2014 05:36
Това е един от най-вкусните козунаци, които съм хапвала. Просто се топи в устата!