Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Домашни понички от кухнята на Мери

Снимки: babble.com, cookingwithcarrie.blogspot.com

В студените декемврийски дни няма нищо по-хубаво от това през уикенда да зарадваме любимите си хора с хубава и засищаща закуска.

Домашно приготвените понички са неустоимо изкушение, доставете си го!

 

 

Необходими продукти:

1 яйце

1 кофичка кисело мляко (стайна температура)

1/2 кубче мая

1 чаена лъжичка захар

1 пакет пресято брашно

олио за пържене

пудра захар за поръсване, мед, течен шоколад или сладко

 

Начин на приготвяне:

В купа слагаме маята, 1 ч. л. захар, 3 с. л. брашно и малко хладка вода, колкото да получим смес като боза. Оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, киселото мляко и разбъркваме добре.

В подходяща тава изсипваме пресятото брашно, правим по средата кладенче (дупка) и малко, по малко изливаме от сместа и бъркаме с дървена лъжица. След като се посгъсти сместа, започваме да месим на ръка, докато получим меко тесто. Така омесеното тесто овиваме с опаковачно фолио (или наелонов плик), отгоре загъваме с хавлиена кърпа и оставяме тестото да си почине за около 1/2 час. След което намазваме с олио ръцете си и правим топки с големината на яйце. Всяка топка разтегляме като пуричка или геврече и пържим в сгорещена мазнина.

Готовите понички поднасяме топли, поръсени с пудра захар, с мед, шоколад или сладко.

Добър апетит!

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha