Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Италианско тирамису по български

Снимка: www.misshomemade.com

Почти няма човек, който да не харесва приятния, ненатрапчив вкус на италианския десерт Тирамосу. В оригиналния вариант той се приготвя от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне (меко, сладникаво сирене, което се използва и в много кремове), яйца, захар, вино марсала или ром и какао.

Наименованието в превод от италиански означава Ободри ме, но има и по-закачлив вариант, който е със сексуален подрекст. Всъщност обаче действието му действително е освежаващо заради двете си съставки, които съдържат кофеин. Рецептата на тирамисуто е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти. Ако не сте сред най-големите почитатели на кафето пък, можете да го замените със сок от ягоди, малини, лимон или с шоколад.

Необходими продукти:

2 пакета обикновени бисквити или бишкоти

1 чаша прясно мляко за крема

мляко за топене на бисквитите

500г сирене маскарпоне или сладкарска извара

2 ч.л. разтворимо кафе, може и нес

ванилия

200 гр заквасена сметана

1 с.л. настърган шоколад за украса

Начин на приготвяне:

Започваме първо с крема, за който разбивате изварата или маскарпонето със захарта. Ако използвате маскарпоне, не прекалявайте със захарта, защото сиренето е леко сладникаво. Имайте предвид, че е важно сместа да се разбие много енергично и да стане еднородна. После добавяте заквасената сметана и ванилията, след което оставяте да си почине.

Отделяте си от направеното нес кафе, а останалото трябва да се охлади до стайна температура. Когато всичко е готово, топите бисквитите/бишкотите в кафето и нареждате в тавичка. Покривате плътно с крема и редите втори ред бисквити, които пък сте натопили в мляко. Отново поставяте слой крем и слой бисквити с кафе, последен слой крем и за финал поръсвате с настъргания шоколад или с какао.

След като сте готови, покривате с фолио и слагате да стегне в хладилника за около 2 часа.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha