Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Мусака с патладжани

Снимки: e-kulinar.com, lasrecetasdegaby.wordpress.com

Рецептата е за тези от вас, които имат нюх и желание за кулинарни експерименти. Умело съчетание на традиционното ястие с ново свежо попълнение от патладжан.

Необходими продукти:

3 бр. средно големи патладжана, 

400-500 гр. кайма, 

1 глава лук (нарязана на дребно), 

1 морков (настърган), 

60-80 мл.олио, 

200-300 гр. домати (нарязани на ситно или настъргани), 

1-2 скилидки чесън, 

1 с. л. червен пипер, 

1 ч. л. чубрица, млян черен пипер, сол, 

100 гр. настърган кашкавал (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните. Двата от тях нарязваме на тънки филии по дължина, а останалия на кубчета и ги накисваме в подсолена вода. В тенджерка задушаваме лука и моркова в мазнината и 100 мл. вода. Похлюпваме и оставяме да покъкри около 5 минути. Прибавяме каймата с непрекъснато бъркане и след като побелее добавяме патладжана на кубчета, червения пипер, чубрицата, черния пипер и сол на вкус. Изключваме котлона и оставяме сместа да се задушава. В дълбока тава нареждаме половината патладжани така, че да покрием добре дъното. Изсипваме внимателно плънката с каймата. Отгоре нареждаме останалите патладжани. Разбъркваме доматите със счукания чесън и ги посоляваме. Заливаме мусаката с доматите, поливаме отгоре със струйка олио, покриваме с капак или фолио. Печем на 200 градуса около 40-50 минути. След като изключим фурната отстраняваме капака (фолиото) и поръсваме с кашкавал. Оставяме на топло около 10 мин. докато кашкавала се разтопи. Сервираме леко охладено.

Добър апетит!

 

 

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha