Мързеливи лозови сарми

Необходими продукти:
20-25 броя лозови листа
400 гр ориз (приблизително 1 кофичка от кисело мляко)
1 глава лук (на дребно)
1 морков (настърган)
1 яйце
олио, копър, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
В гореща вода попарваме лозовите листа, колкото да си сменят цвета, и ги отцеждаме. В тенджерка задушаваме с олио и 2-3 супени лъжици вода лука и моркова за около 5 мин. Прибавяме измития ориз, разбъркваме и наливаме около 3 части (кофички) топла вода. Посоляваме с около 1 супена лъжица сол (на вкус), добавяме нарязания копър и магданоз.
След като заври водата, изключваме котлона, похлупваме тенджерката и оставяме да се задуши.
Във форма за кекс, по възможност кръгла неразглобяема, намасляваме стените и започваме да нареждаме лозовите листа, така че да покрием добре стените и дъното на формата. Оставяме няколко листа, с които ще покрием отгоре.
Разбиваме яйцето и с разбъркване го прибавяме към плънката. Изсипваме равномерно плънката във формата, загъваме листата навътре и запечатваме с останалите лозови листа.
Намасляваме леко и отгоре.
Похлупваме формата с капак и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути, докато оризът набъбне и поеме течността. Изваждаве формата от фурната и след като се поохлади, я обръщаме върху голяма чиния или поднос. Режем внимателно на триъгълни парчета като кекс и сервираме по желание с кисело мляко.
Добър апетит!
Вашето мнение