Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Мързеливи лозови сарми

снимки: yanagotvi.blogspot.com, mycookingbookblog.com

Необходими продукти:

20-25 броя лозови листа
400 гр ориз (приблизително 1 кофичка от кисело мляко)
1 глава лук (на дребно)
1 морков (настърган)
1 яйце
олио, копър, магданоз, сол
 
Начин на приготвяне:

В гореща вода попарваме лозовите листа, колкото да си сменят цвета, и ги отцеждаме. В тенджерка задушаваме с олио и 2-3 супени лъжици вода лука и моркова за около 5 мин. Прибавяме измития ориз, разбъркваме и наливаме около 3 части (кофички) топла вода. Посоляваме с около 1 супена лъжица сол (на вкус), добавяме нарязания копър и магданоз.

След като заври водата, изключваме котлона, похлупваме тенджерката и оставяме да се задуши.

Във форма за кекс, по възможност кръгла неразглобяема, намасляваме стените и започваме да нареждаме лозовите листа, така че да покрием добре стените и дъното на формата. Оставяме няколко листа, с които ще покрием отгоре.

Разбиваме яйцето и с разбъркване го прибавяме към плънката. Изсипваме равномерно плънката във формата, загъваме листата навътре и запечатваме с останалите лозови листа.

Намасляваме леко и отгоре.

Похлупваме формата с капак и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути, докато оризът набъбне и поеме течността. Изваждаве формата от фурната и след като се поохлади, я обръщаме върху голяма чиния или поднос. Режем внимателно на триъгълни парчета като кекс и сервираме по желание с кисело мляко.

Добър апетит!

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha