Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Кулинар»
Печат

Празнична пита с мая

Снимки: Gossip.bg

Тази изпитана рецепта във времето е получила одобрение от всеки поддал се на изкушението да я опита.

В навечерието на 2013 ви предлагаме да зарадвате семейството си с тази невероятно вкусна домашно приготвена пита. За целта са ви необходими следните продукти: 

 

За кваса: 
1 кубче мая
1 супена лъжица захар
малко сол
2-3 супени лъжици брашно
100-150 мл. топла вода

За тестото:
1 супена лъжица сол
1 пакет пресято брашно
2 яйца (едното за намазване)
2-3 супени лъжици олио (свинска мас)
5-6 супени лъжици кисело мляко (стайна температура)
1 супена лъжица ракия
1 супена лъжица оцет
500 мл. хладка вода
маргарин или краве масло за намазване

Начин на приготвяне:
2/3 от маята, 1 с. л. захар, малко сол, 2-3 с. л. брашно и 100-150 мл. вода се разбъркват и правим квас. Изчакваме да набъбне. В подходящ съд пресяваме брашното, правим кладенче (дупка) по средата, чукваме 1 яйце и прибавяме останалите продукти - сол, захар, олио, кисело мляко, ракия, оцет, топла вода и готовия квас. Разбъркваме добре с дървена лъжица и след това замесваме меко тесто. Оставяме да почине на топло за 15-20 минути, а после отново премесваме тестото.

Взимаме по-дълбока тава. Намазваме дъното и стените с маргарин или краве масло. От тестото откъсваме топка (колкото тенис топка) и поставяме в средата на тавата. Останалото тесто разточваме на кора с дебелина около 5 мм и намазваме отгоре с маргарин или краве масло. Навиваме на руло, което нарязваме на триъгълници. Вземаме всеки триъгълник и нареждаме около топчето с острата част към средата. Загъваме тавата с домакинска хартия (руло), отгоре с топла кърпа и оставяме на топло да довтаса питата, като увеличи 2-3 пъти обема си.

Намазваме отгоре с 1 разбит жълтък. Слагаме тавата да се пече в леко затоплена фурна на 180 градуса. Преди да извадим готовата пита, проверяваме с клечка дали е изпечена и отвътре.

Насладете се на най-вкусната домашна пита!

Пожелаваме ви новата 2013 година да бъде изпълнена с много изтънчен вкус, умереност и наслада.

Добър апетит!  

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
eli | 07.02.2013 05:54
takava ogromna pita ne sam pravila nikoga, no s tasi recepta mi se poluchi, prosto se deli kato kozunak.