Туршия с гореща марината в малки буркани

В този сезон, когато всеки се чуди коя рецепта за туршия да избере, ние ви предлагаме една изпитана и удобрена от цялото семейство рецепта за туршия с гореща марината в малки (компотени) буркани.
Необходими продукти:
3 кг. камби
4.5 кг. карфиол
3.5 кг. моркови
1 глава целина
подправки: чесън, чер пипер, аспирин (по 1 бр. в буркан)
Марината (за около 20 буркана):
2 литра винен оцет
6 литра вода
300-350 гр. сол
500-600 гр. захар
2-3 бр. дафинов лист
Измиваме, почистваме и нарязваме зеленчуцете. Морковите нарязваме на колелца, камбите на парченца около 1-2 см (по желание), карфиола на малки розички, а сърцевината обелваме и нарязваме на парчета. Целината нарязваме на дребно. Всички зеленчуци смесваме и объркваме.
Поставяме в тенджара продуктите за маринатата и загряваме. Докато чакаме да заври маринатата, започваме пълненето на бурканите. Във всеки от тях поставяме по 1-2 скилидки чесън, няколко зърна черен пипер и 1 аспирин. Пълним добре всеки буркан с нарязаните зеленчуци, като попритискаме внимателно да не остане празно място.
Оставяме маринатата на огъня да ври, с черпак гребваме и пълним 1 буркан до резката. Затваряме веднага с капачка и обръщаме (така сам се стерилизира). Процедурата се повтаря, докато затворим всички буркани.
Оставяме 24 часа бурканите да изстинат и ги прибираме на хладно.
Вашето мнение