Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Енергия»
Печат

Домати против депресия

Снимка: http://www.saveur.com; David Sawyer

Лошото време и по-малкото слънце през есента и зимата определено помагат за изпадането в депресивни състояния. Когато положението не е чак толкова сериозно и не става въпрос за медицински проблем, има различни начини, чрез които можете да си върнете доброто настроение и тонуса.

Според едно от най-новите изследвания в тази посока се оказва, че идеално средство за прогонване на депресията били доматите. Хората, които често похапват от червения зеленчук – поне няколко пъти седмично, намаляват риска наполовина.

Всъщност статистиката показва, че 20% от хората страдат от депресия в някакъв момент от живота си. По-податливите на подобно психически лабилно състояние били жените. Те обаче можели да се предпазят с помощта на доматите, които са богати на антиоксиданти, защитаващи от депресия. Те са богат източник на ликопен – антиоксидант, който им придава наситен червен цвят и предпазва от рак на простата и проблеми със сърцето.

Учени от Китай и Япония открили, че ликопенът е в състояние да подобри психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки. Установено е, че тези, които ядат домати между два и шест пъти седмично намаляват риска от депресия с 46 %. Ако консумирате домати всеки ден опасността от психични заболявания и чувство на тревога намалява с 52 %.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha