Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Енергия»
Печат

Когато красотата граничи с лудост

Всички сме чували, виждали или познаваме хора, които страдат от анорексия. Едва ли обаче сме се запитвали каква точно е болестта, как се развива и колко сериозни са мащабите и у нас.

Представлява сериозно стомашно разстройство. Често пъти причината е нервна нестабилност или депресия в следствие на недостатъци във външният вид, излишни килограми или подигравки от страна на околните. Симптомите не могат да бъдат забелязани веднага, защото са сходни с тези на много други болести – отпадналост, подуване на стомаха от малко количество храна, болки в стомаха, апатия, загуба на апетит към храната и към живота.

Трябва да се има предвид, че момичетата болни от страшната болест имат ниска самооценка, липса на самочувствие и са податливи на нервни състояния. В България от края на 2010 има бум на заболяването. В стремежа си да приличат на моделите от кориците на списанията или на любимата си филмова звезда много подрастващи стават жертва на анорексия.

Най-рискова е групата на момичета между 10 и 19 години, където попадат 30% от боледуващите. У нас едно на 250 момичета е болно. Това прави една трета от българките или над 200 хиляди, повечето от които млади дами. По-сериозният проблем е, че тази черна статистика непрекъснато прогресира.

Последният смъртен случай е на 18-годишна ученичка от София, която не дочаква абитуриентският си бал. Той, за съжаление, едва ли ще е последен. Дневното меню на повечето модели или момичета на средна възраст между 16 и 19 години включва солети, 3в 1 и цигари. И за капак на всичко в България няма клинична пътека за лечение на булимия и анорексия. Справянето с болестта включва съвместна работа на диетолози, психолози и лекари. Лечението в повечето случаи е индивидуално, продължително и трудно.

Всеки от болните трябва да се избави първо от психическата нагласа, че е пълен и след това да започне малко по малко да се захранва. Дори тогава обаче не е сигурно, че ще успее да се справи.

Ние като съвременно и отговорно общество не трябва да бъдем безразлични. Всички сме отговорни за тази модерна чума, обхванала страната ни. Всички ние, които понякога се присмиваме на някое момиче или момче с наднормено тегло, отказваме да общуваме с него или просто го подминаваме с отвращение на улицата, дори да го познаваме. Всички ние, които не наемаме на работа интелигентното леко пълничко момиче, а четиридесет килограмовата, нагласена и гримирана дама.

А трябва много малко, за да помогнем. Кажете на най-добрата си приятелка да яде шоколад, когато си поиска, стига да не прекалява. Или посъветвайте сестра си да започне да спортува, вместо да взима хапчета за отслабване. Общувайте с хората, не според външния им вид, а според характера и интелекта им. Всеки е уникален и специален, независимо как изглежда и никой не може да съди. Красотата е абстрактно понятие и се крие на най не подозирани места.

Замислете се следващия път, когато решите да пазите диета, дали се ограничавате или се лишавате? Защото границата между разума и безразсъдството е много малка и лесно може да бъде прекрачена. Цената може да бъде собственият ви живот, а красотата, повярвайте, не струва и частица от него. 

 

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha