Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Енергия»
Печат

Не на фастфуда - уврежда мозъка

Снимка: youthvoices.ne

Всички знаем, че фастфудът е доста вреден, но пък за сметка на това е вскусен, a и се приготвя бързо. Затова този тип вериги направо процъфтяват по цял свят. Последните изследвания по темата на учени от университета на австралийския щат Южен Уелс обаче показват, че бързата храна влияе зле на работата на мозъка.

Изследователите стигнали до извода, след като тествали плъхове, на които давали такава храна. Резултатите показали, че малките животинки получвали възпаление на хипокампа - област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. Друга група гризачи пък била държана на по-здравословна диета, но била поена с напитки с високо съдържание на захар, заради което се влошили когнитивните им способности. При това процесът се оказал необратим – дори след преминаването към здравословна храна мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Според ръководителката на проекта проф. Маргарет Морис същото се получава и с човешкия организъм при използването на фастфуд.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha