Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Енергия»
Печат

Ядки всеки ден за по-дълъг живот

Снимка: www.miracleskinnydrops.com

Ядките са сред най-полезните храни за дейността мозъка, а за тяхните полезни свойства се говори от незапомнени времена. В Античността дори са забранявали на простолюдието да яде ядки, защото се страхували от размирици. Актьорите в Древна Елада пък изяждали по една шепа преди представляние, за да се справят по-добре на сцената.

Скорошно изследване на американски учени обаче показва, че тяхното ежедневно консумиране намалява риска от смъртност от различни заболявания с цели 20%. Ако хапваме веднъж в седмицата, тогава рискът намалява с 11%. Два пъти в седмицата вдигат процентите на 13, шест-пет пъти вече гарантират 15%, а седем пъти ще осигурят 20%.

"Най-очевидната полза от ежедневното приемане на ядки е намаляването на смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 29%. Освен това установихме съществено понижение - с 11% на смъртността от рак", каза Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания Чарлз Дарвин в Бостън.

Тайната е в това, че всички видове ядки съдържат витамини A, E и група B, също така микроелементите калий, калций, фосфор и желязо. И макар че трудно можем да определим кои са най-полезните, все пак ще се опитаме да направи една подредба.

  • Лешник - любимият на диетолозите, защото има ниско съдържание на въглехидрати. Лешници могат да се ядат при много строга диета и няма риск от напълняване. Освен това помагат при хронична умора, диабет, повишено налягане, увеличаване на простатата, възпаление на венител.
  • Бадем - богат на калций и витамин Е, което е полезно при малокръвие и нарушение в зрението. Бадемовото масло пък действа доста добре на кожата, тъй като отстранява почти всички раздразнения. Ежедневно приемане на бадеми и топло мляко се препоръчва за заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците. Сладките бадеми трябва да се хапват при повишено ниво на холестерол, хипертония, ракови заболявания, очни болести, затлъстяване, язви, киселини. Горчивите видове бадеми обаче съдържат голямо количество ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.
  • Фъстък - богат е на фолиева киселина, която способства за обновяването на клетките, а съдържащите се в него мазнини са полезни при язва и гастрит. Подобрява паметта и вниманието, подпомага за нормалното функциониране на нервната система, сърцето, черния дроб и другите вътрешни органи.
Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha