Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Красота»
Печат

Тайната на женското дълголетие

Снимка: http://images.idiva.com

Не е тайна, че дамите живеят повече от господата, но досега никой не бе дал правдоподобно обяснение на този странен факт. Изглежда обаче учените са разнищили и тази мистерия и според тях най-вероятната причина за това е голямото количество тестостерон при мъжете. От това излиза, че ако мъжете искат да останат по-дълго на този свят, имат по-големи шансове, когато този хормон е в по-ограничени количества в тялото им.

До извода стигнали изследователи от южнокорейския университет Инха, проучили исторически данни, показващи, че кастрираните корейци живеели много повече от сънародниците си, които не били евнуси. Изследването било публикувано в научното сп. Current Biology и използвало подробни генеалогични данни за имперските благородници по време на корейската династия Чосон, която обхваща период от над 500 години от края на 14-ти до началото на 20-ти век. Според данните повечето мъже, включително крале и членове на кралското семейство, умирали в края на 40-те или началото на 50-те си години.

 

Евнусите, които били кастрирани, пък живеели средно до 70 години.

"Известно е, че тестостеронът увеличава риска от коронарно сърдечно заболяване и намалява имунната функция при мъжете", отбелязва авторът на изследването Киун-Джин Мин. От думите му излиза, че кастрацията отстранява източника на мъжките полови хормони. Вече е доказано, че тази практика помага на много животни от мъжки пол да живеят по-дълго.

Според една от водещите теории за остаряването то настъпва за сметка на възпроизводството, защото тялото има ограничена енергия, която може да се използва или за запазване на репродуктивната функция, или за поддържане на всичко останало, пояснява изследователят.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha