Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Спорт»
Печат

Вечно модерният пилатес

Повечето дами постоянно се чудят кой е най-приятният и интересен начин за поддържане на идеална фигра. Джогинг, различни упражнения във фитнеса, тренировки по танци или някакви бойни изкуства. Всяка си харесва определен спорт, но като че ли пилатесът остава винаги на мода. Затова решихме да му обърнем по-специално внимание в началото на празничния месец, в който със сигурност ще има повод за повече кулинарни изкушения.

Всъщнст методът Пилатес, силно наподобяващ йогата в съчетание с каланетика и балет, е разработен преди близо век от Джоузеф Пилатес. Той представлява система от упражнения за разтягане и за сила, които укрепват и тонизират мускулите, подобряват стойката, дават гъвкавост, развновесие и прави фигурата по-стройна. При този начин за поддържане на перфектните мерки тялото се разглежда като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху определена област, което е характерно за фитнеса. Тук целта е постигане на равновесие, подобряване на кръвообращението и облекчаването на стреса. Затова се концентрира върху дишането и мисълта. Движенията изглеждат много лесни, но за да ги изпълняваш чисто се изисква максимална сила в мускулите и добра концентрация.

Ако искате да сте пластични и енергични като попиконата Мадона, да сте гъвкави като Лиз Хърли и грациозни като очарователната Катрин-Зита Джоунс, пилатесът със сигурност ще е сред най-добрите начини.

Топка

Тук ще тренирате коремните мускули, ще подобрите равновесието и ще масажирате гръбнака си. Ще ви е необходима и една постелка за земята, за да ви е удобно, докато изпълнявате упражненията.

Сядате в долния край със свити към гърдите крака и хващата глезените си. Държите петите прилепени, а лактите – встрани. После разтваряте леко коленете и повдигате стъпала от постелката, докато уравновесите тялото върху опашната кост. Брадичката прибирате към гърдите, сякаш самите вие сте обла топка.

Започвате търкалянето, като придърпате пъпа дълбоко към гръбнака и се търкулнете назад, без да изпускате коленете. Важно е тук да не замахвате с глава назад, за да започнете движението. Вдишвате при търкулването назад и издишвате при връщането напред, но внимавате петите да са прибрани плътно към седалището при движението нагоре.

После си представете, че се намирате в люлеещ се стол, който ще се преобърне и вие бързо се изправяте обратно. При всяко движение напред включвате спирачките и задържате равновесието върху опашната кост. Петите не трябва да докосват постелката. 

Повтаряте това упражнение 5-6 пъти и се приготвяте за поредицата за коремните мускули. 

Люлеене

Сядате в долния край на постелката със свити към гърдите крака и разтваряте коленета на ширината на рамената и хванете глезените. Прибирате пъпа дълбоко към гръбнака и се навеждате назад, докато задържите равновесието върху опашната кост с отлепени от пода стъпала. После изтягате двата крака към тавана като буква V и задържате равновесието. Ръцете трябва да бъдат изтегнати.

За да започнете люлеенето, вдишвате, притискате пъпа навътре към гръбнака и прибирате брадичка към гърдите. Движението не бива да започва с отмятане на главата назад. Залюлявате се назад до долния край на лопатките, запазвайки положението на краката, после издишвате и се връщате нагоре с прибрана към гърдите брадичка.

Представяте си, че седите в люлеещ се стол с висока облегалка, който всеки момент ще се преобърне и затова бързо се връщате в равновесно положение. Повтаряте шест пъти и завършвате, като се върнете нагоре и задържите равновесието.

Усукване

Сядате настрани върху едното бедро, подпрени на обтегната ръка, като пръстите са настрани. Свивате колената и кръстосвате горното стъпало върху долното. Със свободната ръка придържате глезените близо до седалището и се отпускате леко върху опорната ръка. С едно движение приберате пъпа навътре към гръбнака, вдишвате и повдигате опорното бедро към тавана, изтягайки краката. Представяте си, че ви издърпва примка около центъра на тялото ви. 

Докато седалището се повдига, изнасяте свободната ръка нагоре и над главата. Представете си, че с нея очертавате дъга нагоре и над тялото. Задържате погледа фокусиран върху опорната ръка и изтегляте врата, разтягайки от темето. Протягате повдигнатата ръка максимално напред. После обръщате посоката на усукването, връщайки опорния крак на постелката с бавно и контролирано движение. Съсредоточавате се върху това да разтегнете ръката нагоре и далеч от тялото, докато се връщате в изходно положение. 

Правите 3 контролирани усукващи движения и сменяте страната, за да направите още 3 с другия крак.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha