Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Спорт»
Печат

Джиротоника – тайната на Натали Портман

Вероятно много дами се чудят как очарователната красавица от кинохота Черният лебед – Натали Портман, поддържа перфектната си фигура. Затова тези дни хубавицата издаде, че нейната тайна е практикуването на джиротоника. 

"Опитвам се да правя упражнения. Тичам и практикувам джиротоника, нещо като Пилатес, която е много полезна за гръбнака, много е лековита. Освен това тичам насам-натам през цялото време, особено сега, когато имам двегодишен син, с когото съм много заета и заема целия ми свят", сподели Портман.

И понеже този метод не е особено популярен по нашите географски ширини, решихме да ви го представим неговата история.

Става въпрос за вид гимнастика, която комбинира елементи на Пилатес, йога, тай-чи и плуване. Звучи интересно, нали?! Хем не предполага тежки физически усилия, хем натоварва добре мускулите. А резултатът опредлеено е видим и доста впечатляващ.

Създател на този метод е Хулио Хорват, етнически унгарец, роден в Румъния. Той бил плувец и гимнастик, преди да стане балетист в румънската държавна опера и балет. През 1970 г. докато е на турне в Италия, емигрира, но накрая се озовава в Щатите, където бързо се реализира в Нюйоркската опера и балет и в Houston Ballet.

По-интересното за него обаче е начинът, по който измисля джиротониката. Хулио къса ахилесово сухожилие и получава херния, докато танцува в Хюстън, което слага край на кариерата му. И понеже като дете се е занимавал с йога, решава да се самоусъвършенства чрез нея, в опит да помогне и на нараняванията си. Изолира се на Вирджинските острови и започва да се самообучава като съчетава упражнения от различни спортове. Когато се връща в Ню Йорк, вече е готов да представи новата си практика и отваря първото студио за джиротоника през 1982 г.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha