Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Спорт»
Печат

Домашен фитнес с ориенталска екзотика

Снимка: http://bellydance123.republika.pl/

Имайки предвид националното ни минало, напълно нормално е да приемаме всичко ориенталско с известни резерви. Само че петте века османско присъствие са си казали думата и макар да се опитваме да отхвърляме всичко турско, ритмите от южната ни съседка удобно се настаниха в мелодиите от Прехода. А типичните за този стил танци успяхме да ги побългарим, преобразявайки ги от нежни и дълбоко символични в предизвикателни.

Предлагаме ви една разходка в тайнството на приказките от 1001 нощ, но без пошлостта на съвременната интерпретация. Belly dance или ориенталски танци. Наричайте ги така, както пожелаете, но не ги бъркайте с кючека, защото става въпрос за нещо съвсем различно. А положителните ефекти са няколко – поддържане на добра фигура, увеличаване на гъвкавостта на тялото и отърсване от ежедневния стрес.

Арабският танц е изключително женствен и лек, а движенията са премерени, фини, елегантни и красиви. Създава усещане за радост и веселие, а тялото се чувства живо и щастливо. Целта му не е непременно сексуално съблазняване, а по-скоро свързване с природата. В отделните движения е вплетена дълбока символика, свързана най-вече с представителските на нежния пол и способността им да дават живот. Те показват връзката между майката и детето, както и радостта от живота и веселието, което танцът дарява не само на изпълняващия го, но и на всички около него (наблюдателите).

Латино дивата Шакира преди време засили интереса към този стил в изкуството на движението. Нещо повече, тя предизвика нова световна мания с невероятните си изпълнения в клиповете, а и по време на участията си. Певицата показа на света, че ориенталските танци могат да бъдат модерни и затова започнаха да се пактикуват масово като начин за поддържане на изящна фигура, макар арабите да си падат по-пищните форми.

Ако все пак имате колебания, трябва да знаете, че belly dances стягат и оформят мускулатурата на цялото тяло, особено в областта на корема и ханша. Oсигуряват интензивно аеробно натоварване и помагат за отслабване – бавно, но постепенно. Освен това подобряват дейността на сърдечносъдовата и опорно-двигателната система. Специфичните разтърсващи и вълнообразни движения пък „масажират” вътрешните органи. И един от най-важните положителни ефекти – помагат за придобиване на правилна стойка и грациозна походка.

В МИНАЛОТО

Историята ни връща назад във времето до цивилизацията на шумерите. Някои учени смятат даже, че първото изкуство, възникнало още при първобитния човек, е танцът и първият е свързан именно с жената и нейната способност да дава живот. При великите древни цивилизации, развили се в района на двуречието – Тигър и Ефрат, както и в Египет, танцът е най-вече храмов и се изпълнява в чест на Богинята-майка, а жената се смята за нейното земно въплъщение.

По-късно танцът излиза от храмовете и постепенно става неразделна част от живота на хората. С времето танцът в Османската империя, а по-късно и в Турция, придобива свои отличителни черти и започва доста да се различава от арабския.

В belly dance много от движенията имитират различни животни (змия, камила), вълните на морето или формата на луната. Други напомнят за раждането и за сексуалния акт. В танца за плодовитост (извършван в миналото от млади жени, танцуващи за Богинята-Майка) можем да видим движенията на бедрата, таза и хълбоците, които характеризират този вид танци или shimmy – особената вибрация на таза.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha