Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Спорт»
Печат

Изкуството на движенията в Древен Китай

Снимка: http://www.google.bg

Тай-чи никога не е бил особен популярен спорт у нас, но през последната година започна да си проправя подобаващо място. Все повече клубове предлагат такива тренировки, а тези, които се докоснат до азиатското изкуство остават наистина запленени и нямат търпение до следващия час.

Това е изкуството на движенията на Древен Китай, което понякога описват като подвижна медитация. Ползите от него обаче са много както за физиката, така и за цялостното състояние на духа. Укрепва и лекува тялото, успокоява и концентрира ума. Освен това повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото и движенията.

Според изследванията тай-чи помага да изваем тялото си до съвършенство. Системата от упражнения може да се окаже ключът към овладяването на някои болести като диабет и затлъстяване. Учени от университета на Куинсланд разработили специална тримесечна програма, която показала, че така може да се нормализира кръвното налягане и да се изгубят излишните килограми.

Тай-чито е древен метод за редуциране на умората. За основоположник се смята китайският монах Чан Сан Фън. Той бил последовател на даоизма и влагал в своя метод основните принципи на това философско учение.

У нас тай-чи се възприема по-скоро като бойно изкуство, но то е нещо повече от това. През вековете са се обособили редица различни стилове, а най-често практикуваният днес е янг. Той се характеризира главно с вертикални стойки и отпуснати движения. Изпълняват се бавно в комбинация със спокойно и равномерно дишане.

Упражненията представляват продължителни серии от плавни движения, изпълнявани едно след друго в последователност, наречена Форма. Те помагат на вашето „Ки” или т. нар. вътрешна енергия да се движи свободно из цялото тяло, като по този начин допринася за хармонията между ума и тялото.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
tianka | 03.10.2013 06:24
Ако искате да го видите на живо в България - имате уникален шанс на ****://www.taiji-bg.com/bg/introduction_ad/introduction_ad.htm