Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Вила Роза или едно друго лице на родното кино

Макар в последните години да се наблюдава възход на българското кино, все още голяма част от публиката остава скептична по отношение на родната продукция. Истината е, че първо трябва да се запознаем с нея, преди да критикуваме. И ако досега не са ви привлекли заглавия като Мисия Лондон, Love.net, Лора от сутрин до вечер, Корпус за бързо реагиране, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде и Стъпки в пясъка, предлагаме да опитате с първия български психотрилър.

Става въпрос за напрегнатото заглавие Вила Роза, което от няколко седмици се върти в родните кина. В главната роля виждаме звездата от Малкия екран Калин Врачански в партньорство със старата си познайница Елена Петрова, Пламен Манасиев, Лидия Инджова и Дейвид Чокачи, когото пък познаваме от Спасители на плажа. Всъщност с тях се изчерпва целият актьорски състав, но предвид безспорния им талант и страховития сюжет, категорично можем да кажем, че други не ни и трябват.

Лентата, както вероятно вече сте чули, се основава на действителни събития, при това доста разтърсващи. Всичко тръгва от едно предсказание на баба Ванга, направено в далечната 1970 г. При посещение на малкия Васил Кирилов при пророчицата тя казва на баща му:

„Белязан е синът ти. След 15 години не го пускай до Розата при Белия старец. Послушай ме или ще го приберат”.

За нещастие, момчето обаче решава да прекара медения си месец в планината, във Вила Роза. Пред нея се намирал единственият дъб в цялата гора, наричали го Белия старец (или поне така е в кино интерпретацията). Какво обаче се случва там, дори и полицейските архиви мълчат. Органите на реда откриват четири трупа, а въпросният Васил оттогава е в неизвестност.

Режисьорът Мартин Макариев и сценаристът Боби Захариев създават историята на базата на това ужасяващо престъпление от зенита на комунизма у нас. Внасят обаче елемент от собствените си фантазии, примесени с паранормални явления, за да създадат трилър, който да подейства на сетивата ви.

Началото с автентични видео архиви от огледа на четворното убийство, засилва още повече усещането за реалистичност. Крайният резултат съвсем спокойно може да се нареди до Холивудските предложения в жанра. А елементи като музика, операторско майсторство, монтаж, сценография и работа на художника със сигурност са на забележително ниво. Личи си, че екипът доста се е постарал да промени представите ни за българко кино.

И макар че в началото като че ли действието се развива малко по-мудно, отколкото бихте искали, няма нищо случайно. Имайте предвид, че някои от сцените са доста кървави, така че ако сте със слаби нерви, по-добре си спестете този стрес. Но решите ли да отделите два часа от свободното си време на тази продукция, едва ли ще съжалите за избора.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha