Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Нежна полиция

Комедиите за ченгета, партньори чешити и т.н. са жанрове, доминирани предимно от мъже. Режисьорът Пол Фейг обаче е дръзнал да подбере артисти от нежния пол за главните роли и е направил доста сполучлив избор. Сандра Бълок е в ролята на педантичния ФБР агент, а Мелиса МакКарти – суровото бостънско ченге. Двете са принудени да работят като партньори, за да разкрият безмилостния наркобарон Ларкин.

Стриктно следваща правилника, специален агент Сара Ашбърн е изпратена на мисия в Бостън, за да разкрие няколко свързани убийства, което ще й даде шанс за повишението, за което мечтае. На пътя й се изпречва детекетив Шанън Мълинс (МакКарти), агресивна, неугледна и безкрайно възмутена от факта, че ФБР й се бърка в работите. Мълинс и Ашбърн, разбира се, са класически случай на шантави партньори. Ашбърн е професионалист – сухар, подхождащ педантично към всеки случай. Мълинс е отраснала на улицата, абсолютно плясната през устата и постига целите посредством разбиване на глави.

Както бихте се досетили двете трябва да намерят общ език, за да успеят да открият мистериозния наркобос, който пък е свързан с един от братята на Мълинс – Джейсън (Майкъл Рапапорт). Артисти импровизатори, скеч-актьори и комици изпълняват поддържащите роли на агентите във филма, както и на бъбривото бостънско семейство на Мълинс, но фаворитът сред тях е Томас Ф. Уилсън, с когото Мълинс е в постоянен конфликт и упорита размяна на забавни, свързани с външния вид обиди.

Енергичната и прецизна Сандра Бълок издига героинята на Ашбърн до нещо повече от обикновено ченге, но Нежна полиция разкрива още един талант – този на МакКарти, която е способна на много повече от това да поддържа комичната линия. В повечето от ролите си, без значение колко неделикатна, нахакана или пък груба роля е изпълнявала, МакКарти е толкова пряма и непосредствена, напомняйки на някого, който е честен и до болка, което по някакъв начин я прави безкрайно харесвана. В същото време уязвимостта й е почти на повърхността, което я прави още по-забележителна в емоционалните и драматичини моменти.

Интересното в Нежна полиция е, че лентата ни кара да усетим значението на равноправното представяне в жанра. Въпреки че моментите, в които дамите срещат трудности с прилаганането на закона, са твърде малко. Все пак фактът, че Мълинс и Ашбърн са жени, е достатъчно случайно за историята, тъй като тези герои лесно биха могли да бъдат заместни с мъже, без да се налагат големи промени. Равноправното участие не би трябвало да означава повече жени във филми за жени, чийто сюжет е на женска тематика, всъщност би трябвало да означава повече жени във филмите за широката публика, роли които биха могли да се изпълняват от жени и мъже едновременно и където качествата на актьора имат по-голямо значение отколкото пола.

Някои симпатизират на МакКарти заради това, че нейният външен вид и тегло са извън нормите за жените в развлекателната индустрия, което от своя страна би помогнало на жените, който нямат външния вид на модел да получат повече шансове за роли. Но истинската причина, поради която би трябвало да харесваме МакКарти, е, че тя е една от най-забавните холивудски актриси и има онзи необичаен талант с енергията и присъствието във всеки филм да става все по-добра, без значение дали има основна роля, поддържаща или съвсем незначителна. Ще се позабавлявате добре с Нежна полиция, за което основна заслуга има МакКарти, но не по-малка и нежаната Бълок.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha