Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Прометей

В началото беше Прометей, титанът от гръцката митология, който се стремеше да даде равно начало на цялото човечество. В началото беше и Пришълецът на Ридли Скот (1979) – филм, който пренаписа историята за човечеството и извънземните. И ако трябва да бъдем по-точни, по-скоро между жените и извънземните, което е равносилно.

През бъдещата 2089 имаме Ридли Скот, който изпълнява ролята на Прометей (титана) във филма Прометей. Но как по-точно? Стремежът на режисьора към научни познания поставя идеи и въпроси, които нямат обяснение още от самото зараждане на човечеството: Откъде сме се появили? Те са ни създали, но кой е създал тях? Каква е целта на нашето съществуване? Какво следва след смъртта? Да се абстрахираме ли от теорията на Дарвин за еволюцията? И така нататък...

Група учени се качва на научноизследователски кораб, наречен Прометей, и се отправят към далечна планета, където се натъкваме на древна митология, древен език, странни форми на живот, необичайна атмосфера и странни създания. С други думи, специалните ефекти са на ниво. Има страхотни декори, майсторски заснети кадри и съвременна техника и джаджи, галактическа битка между космически кораби и сцени, от които ще ви увисне ченето.

Колкото до изследователите, изпратени на космическа мисия, списъкът включва някои от най-добрите холивудски имена като започнем с Чарлийз Терон. Нейната роля на борда на космическия кораб остава неразбрана. Дейвид (Майкъл Фасбендър) пък е в ролята на убедителния андроид, а застаряващия брокер Питър Уейлънд е Гай Пиърс. На ниво се изявява Нуми Рапас (Елизабет Шоу), която има своите приоритети – религия срещу наука, и се опитва да намери отговори на този труден за обяснение феномен.

Но какво ще се случи, ако тя няма мускулна рамка и стоманени нерви на Райли от Пришълците (Сигърни Уивър). Силата на волята на Елизабет расте с всяка изминала ситуация и на финала се изправя пред извънземната канибализираща сила. Така че за всички фенове на научната фантастика, Прометей е интелектуално научно приключение на епични величия. Ако имате възможност, гледайте филма два пъти, за да се уверите, че сте уловили всеки детайл.

Заглавието все пак е затънало дълбоко в своите криволичещи сцени, които са склонни да отвличат вниманието, следвани от толкова много въпроси за човечеството, които всъщност никога не са получили отговори. И все още не са намерени, тъй като този, който поставя въпросите, е създателят на култови класики като Пришълците, Blade Runner и Гладиатор.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha