Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Съветникът

Съветникът е идеалната комбинация между трилър и модерна кримка. Актьорите са подбрани с внимание, а сценарият е дело на талантливия Кормак Маккарти. Режисурата попада в добри ръце, тези на Ридли Скот, но крайният резултат е дълга, отчасти досадна афера, студена и лишена от емоции като героинята на Камерън Диас – Малкина. Историята за това как лоши хора причиняват зло на други лоши хора е своеобразен опит за напрегнат трилър.

Адвокат без име, издокаран в костюм на Армани, се опитва да осигури перфектен живот за него и годеницата му - Пенелопе Круз. Позволявайки на алчността да вземе най-доброто от него, той се оказва сред подозрителни хора, замесен в трафик на наркотици и убийство. Съветникът си дава горчива сметка, че може би копае дупка, от която няма да успее да изпълзи обратно.

Майкъл Фасбендер е вълнуващ избор за ролята на безименния Съветник – добър човек, който прави лош избор. Актьорът излъчва уязвимост и чар едновременно, като все пак е готов да потъне в тъмния престъпен свят, самоубеждавайки се, че това е еднократен удар. С него се опитва да осигури щастлив и охолен живот на годеницата си Лаура, с която много се обичат. Още първата сцена го доказва, където двамата споделят изключително интимен момент под маркови завивки, но техните усилия единствено доказват, че Маккарти трябваше да запази еротичния диалог за някой друг.

Камерън Диас е злата Малкина. Тя е страхотното гадже на Рейнър (Хавиер Бардем), собственик на верига барове, фен на Версаче и замесен в трафика с дрога. Камерън много успешно е влязла в кожата на безскрупулна секси мадама, която безмилостно унищожава всеки, който и се изпречи на пътя. Залага на  екстравагантен вкус на обличане и изключителен нюх към скъпоценните камъни.

Трудно е да се проследят машинациите на конкуриращите се картели. Архитектурата от най-различни кръстоски, която диктува посоката на сюжета е твърде сложна. Фасбендер се чувства по същия начин. След всяко предупреждение, което получава, започва да се поти все повече и повече и не знае как да се справи с нито едно от тях. Той единственият, който изглежда има представа какво в действителност се случва е Брад Пит, който изпълнява ролята на Уестрей. Това е мистериозен наркодилър, чието основно задължение е да изглежда „готин”, подвизавайки се в пoръчков каубойски костюм и дизайнерски ботуши от гущерова кожа.

Всички герои във филма на Ридли Скот са философи. Колкото повече смърт носят, толкова по-мъдри думи изричат, парадоксално и трогателно. Този сценарий е първият на Кормък Маккарти, прекрасен новелист, който обаче се оказа не чак толкова сполучлив сценарист. С уважение към работата на Ридли Скот, все пак може да се каже, че Съветникът трудно може да бъде възприет като нещо повече от твърде много добри идеи, които нямат връзка помежду си. 

Снимки:
Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha