Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Тайният живот на Уолтър Мити

Уолтър е един обикновен човек, попадащ в обикновени ситуации, но с много необикновени мечти. Това е основата на втората филмова версия на Тайният живот на Уолтър Мити. Лентата е римейк на комедията на Дани Кайе от 1947 г., базирана на кратък разказ (2 и 1/2 стр.) под същото заглавие на хумориста Джеймс Търбър, за първи път публикуван във вестник Ню Йоркър. Оригиналната история разказва за скромен човек, който непрестанно мечтае, за да избегне разочароващата действителност.

Емблематичният мечтател живее представяйки си, че се впуска в поредица от героично-фантастични приключения. Ролята на Уолтър Мити се изпълнява от Бен Стилър, който се изявява и от другата страна на камерата. Всъщност той не веднъж се е доказал като добър режисьор с Хапки от реалността, Кабелджията, Зулнедър, Тропическа буря например.

В тази история кроткият и благовъзпитани Мити е фото-редактор в списание Лайф, което предстои да публикува последния си печатен брой, поради преминаване към електронна версия (в действителност списанието е прекратило печатната си версия през 2000 г.)

Фотонегативът избран за финалния брой на списание Лайф, направен от Шон О‘Конъл, изследовател на Арктика и най-прословутия фотожурналист на списанието (Шон Пен) обаче изчезва и Уолтър Мити се заема със задачата да го открие. Най-вероятно щеше да се провали, ако не беше колежката Шерил (Кристен Уиг), която предлага да му помогне. Междувременно той страшно започва да си пада по нея, но няма смелостта да направи първата крачка, защото всеки път когато я зърне, изключва и изпада в онези героични фантазии, където той е невъобразимо смел, а тя го наблюдава с възхищение.

Понякога бляновете се сбъдват. Изведнъж този плах обикновен градски жител, който копнее да бъде супер герой, не иска повече да бъде някой друг (като приключенски настроения, смел и креативен тип, който Шерил харесва, според нейния профил от сайта за запознанства). Така той решава да се превърне в своята собствена приключенска версия.

Новият Мити е звездата от своите странстващи халюцинации, където вдига адреналина със скейтбординг, скачане от хеликоптери, плуване с акули, посещаване на изригващ вулкан, преследване в Исландия, Гренландия и Афганистан.

Стилър е трогателен в главната роля, а Уиг и Пен се справят отлично, идеално допълвайки основния герой. Към открояващия се актьорски състав можем да причислим също така Шърли Маклейн в ролята на майката на Уолтър и Катрин Хан като неговата сестра, Адам Скот е злият корпоративен шеф, а Патън Освалт е неговият агент от сайта за запознанства.

Сюрреалистичните преживявания на Уолтър са забавни и се характеризират с елегантни, изобретателни и зрелищни приключения, осъществени благодарение на модерната анимация. Лентата съчетава хумор, изразен в усмивки, известна доза патос и смесица от екшън –приключенски поредици, в духа на преследвай своята мечта и съвременния феномен на безличните безсърдечни корпоративни съкращения.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha