Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Тежка категория

Да си кажем честно, филмографията на Кевин Джеймс не е особено вдъхновяваща с Ченгето на мола и Опашати сватовници, които са сред едни от най-лошите холивудски продукции. Но дали поради личното увлечение на Кевин към ММА, или силната увереност в резултат на продуцентството, съчетано с главната мъжка роля, Тежка категория се оказва не чак толкова лош филм. В действителност това е може би най-доброто, което новата компания на Адам Сандлър Happy Madison е продуцирала.

Работейки върху собствения си сценарий (в съавторство с Алън Лоеб), логично е Джеймс да си придаде малко „готин“ имидж. В първата сцена той безкрупулно препуска по градските улици с мотор, след което безцеремонно „затваря устата” на директора на училището, в което работи като учител по биология. Забележително отслабнал от последния път, когато сме го забелязвали на екрана, Джеймс пак се прави на идиот, но много по-умерено, отколкото сме свикнали да го виждаме.

Вдъхновява се да се качи на ринга, когато научава, че учителят по музика (Хенри Уинкър), много добър човек, който току ще е научил, че съпругата му е бременна, е заплашен да загуби работата си поради недостатъчен бюджет. За да набави средствата, Джеймс започва работа като учител на желаещи да придобият американско гражданство. Там среща Нико (бившият UFC шампион в реалния живот Бас Рутен), от който черпи идеята да се състезава за ММА – само няколко участия, за да спечели нужната сума и ще се оттегли.

В типичен холивудски стил Джеймс стартира като надъхан заблуден боец, който преживява трудни моменти в „клетката”, но постепенно се открива талантът му и с повече тренировки задобрява. За да изгради образа по-правдоподобно, очевидно се е потрудил да превърне закръглените си форми в мускули. Изглежда сякаш се чувства комфортно на ринга и доста бойни сцени са изпълнени от самия него. Той се движи добре, хвърля се във въздуха с артистичен апломб. Всичко това изпъква във финалния двубой, който е заснет изключително добре от режисьора Франк Корачи.

Разбира се, Тежка категория е на първо място комедия и след това се нарежда боецът в стил Роки. Но режисьорът се е справил със задачата да намери баланса. Лентата показва реални сцени от пътя, който изминава един ММА боец. Той е изпълнен с препятствия и липса на условия, като например рингът, чийто счупен край трябва да се избягва, но както може да се досетите някой комично пропада под ринга, следва внезапен дъжд, при който играта не спира и мачът се превръща в едно безкрайно хлъзгане по тепиха.

В духа на своя нов „готин” образ Джеймс вмъква и задължителния любовен елемент. Не пропуска случай да покани на среща горещата медицинска сестра, която се грижи за пораженията след мачовете, ролята е изпълнявана от Салма Хайек, която както обикновено е в перфектна форма. Имайки предвид, че тя е една от най-секси мадамите, малко трудно бихме си представили как тя ще откликне на искрените чувства на Джеймс. Тук обаче тя е изключително непретенциозна и земна.

Историята в Тежка категория не е нова, но е завладяваща и гласи: aко волята да постигнем своята цел е достатъчно силна, обстоятелствата са на наша страна. A фактът, че не можеш да отделиш погледа си от екрана, означава само едно - режисьорът Франк Корачи си е свършил работата отлично, а Кевин Джеймс преминава в следващата по-висока актьрска категория. Не се заблуждавайте от постера и резюмето, филмът си струва.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha