Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Книги»
Печат

Поглед към отдавна отминали времена

Комунизмът е един период от историята на България, който младите искат напълно да забравят заради последиците от режима. Но каквото и да правим, тази система на управление непрекъснато изниква по един или друг начин в нашето творчество. Поредното напомняне за тези уж отдавна отминали времена е антиутопичният роман на големия български писател, литературен критик, публицист, журналист и преводач Владимир Свинтила, живял от 1926 го 1998 г.

Макар основната част от публицистичната дейност от творчеството на автора да е посветена на българските национални традиции, народознанието и народопсихологията, в романа си Платото от 60-те години на 20 век обръща внимание на управлението, от което страната ни още се опитва да се отърси. Специалистите твърдят, че това била най-съкровената му творба, която има удивителна съдба.

По онова време настъпва кратко „размразяване“ в Източна Европа, но всичко се оказва поредната лъжа. Така под егидата на хрушчовизма реформаторите-комунисти предприемат една, уж непримирима, критика и самокритика на сталинизма. Само че в действителност те само подновяват старата марксическа утопия и възкресяват илюзорните блянове на ленинизма за тотална – освен политическа, също „научно-техническа“ и „културна революция“. Илюзии, в които авторът вече не вярва.

Издателство Кибеа, 10 лв

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha