Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Книги»
Печат

Харуки Мураками в паралелна реалност

Снимка: Колибри

Славата на японеца Харуки Мураками обиколи целия свят, в това число и нашата скромна родина. Няма спор, че той е сред най-известните съвременни писатели и преводачи с открояващ се собствен стил. Романите му често са критикувани като поп-литература, но те са наситени с хумор и сюрреалистична атмосфера, като в същото време се отклоняват към теми като алиенацията и самотата.

Най-новата му творба носи заглавието 1Q84 и днес на българския пазар излиза първи том. Това е едно от най-дълго чаканите произветения на Мураками, придобило статута на загадка. Останалите части излизат на 19 и на 26 ноември благодарение на издателство Колибри. 

Първата част разказва как редактор в японско издателство се заема да опише повест, която привлякла вниманието му. Всъщност творбата вниква в потайностите на култа в една християнска секта. Тази загадъчна религиозна организация е отговорна за атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието обаче започва доста по-рано – 1984 г., където човек може да се загуби безвъзвратно и никога повече да не се появи. 

Типично за Мураками попадаме в паралелни измерения, които създават едно особено усещане. Авторът за пореден път развенчава привлекателността на култа. Темпото в книгата е динамично, забавно, напрегнато и дори мистично и определено се чете на един дъх.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha