Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Здравец

Снимка: интернет

Здравецът е многогодишно растение от семейство Гераниум (Geranium). Той е билка, позната у нас със своите полезни свойства. Наред с градинското мушкато, здравецът присъства в почти всеки дом. Използва се широко и в народната медицина. Отглежда се както в сандъче на балкона, така и като почвено покритие за градинки и алпинеуми. Здравецът не е взискателен към условията за отглеждане. Обича както сянка, така и светлина, (но не пряко слънце). Най-популярен у нас и в Европа е обикновения (див) Здравец. Той е характерен с големи, леко мъхести и дълбоко нарязани листа, с дълга дръжка прикрепена към дебело, месесто стъбло. Развива богато коренище, разположено хоризонтално на повърхността на почвата. Здравецът цъфти веднъж в началото на лятото и повторно през есента с бели, розови и лилави цветове.
   Растението е богат източник на етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти. Здравецът се отглежда като билка. Има успокояващо и затягащо действие. Прилага се успешно при високо кръвно налягане, диария, диабет и стомашни болки. Отглеждан в стаята прочиства въздуха, убива вредните микроби и предпазва организма от грипни вируси.
   Здравецът се размножава успешно чрез резници и семена. Ако го засаждате в саксия или сандъче, осигурете на растението добър дренаж. През лятото обича добрата поливка, а през зимата-оскъдно. При добри грижи, Здравеца ще ви радва до 10 години със своите вечнозелени листа и ароматни цветове.
   Ако сте решили да се възползвате от разнообразните качества на растението като билка, не бързайте. Първо се консултирайте със специалист.
  

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha
1
мери | 05.03.2012 06:48
Да вярно е, Здравец трябва да има във всеки дом - за здраве.