Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Интериор»
Печат

Стилът на съвременните принцеси

Снимка: Интернет

 

Ако харесвате светлите, пастелни тонове, множеството цветя и стилната тежест на викторианските мебели, то стилът Шаби шик е изключително подходящ за Вас. Някои го наричат куклен интериор, други бонбонен стил. Независимо от названието обаче той е женствен, романтичен и нежен и привлича със своя уют.

Възниква във Великобритания и ранните му форми пресъздават декорациите в големите провинциални имения с антични мебели и износени басмени дивани и завеси. Доразвива се през 18 век и става много популярен във Франция, Швеция и Америка. В днешно време Шаби шик има все повече почитатели и мнозина предпочитат цялостният му елегантен ефект.

 

ПРАВИЛА

За да постигнете сантименталното му излъчване има някои прости правила, които можете да следвате. Първото и най-важно условие е подходящия подбор на цветове при декорацията на жилището. При Шаби шик основният цвят е белият, но ако препочитате по-голямата колоритност, пастелните тонове на розовото, жълтото, синьото и лилавото, също са подходящи. Светлите цветове придават широчина и добра текстура на помещенията.

Обикновено подовете и стените също са бели. За придаване на по-голям уют може да се подберат и овални килими, които да са едноцветни или с флорални декорации. Любителите на тапетите съветваме да декорират само някоя от стените с мотиви на цветя, защото в противен случай се създава усещане за претруфеност.

 

МЕБЕЛИ

Мебелите при този бонбонен стил изглеждат антични. Подбират се според възрастта им или умишлено се захабяват допълнително. Това носи усещане за винтидж нюанс. Могат да бъдат предложени два варианта за набавяне на мебели. Единият е закупуването на нови, който изглеждат старинни. Вторият е за любителите на личното творчество. При него се реставрират стари мебели, кото първоначално се боядисват в светли цветове и след това се захабяват допълнително по ръбовете, с шкурка например. За добавяне на по-интересни штрихи могат да бъдат апликирани с различни цветя.

 

ДЕТАЙЛИТЕ

Материите при Шаби шик са леки, меки и ефирни. Завеси, кувертюри, покривки и възглавници са от лен, памук, дантела, кадифе. Най-често са бели или в млечни тонове, но понякога и с флорални мотиви. Декорациите са силно тематични. Лампите са висящи и помпозни, най-често стъклени полилеи. Те дообогатяват ефирността и допринасят помещенията да изглеждат по-бляскави. Една от най-типичните отличителни характеристики на стила е изобилието от всякакъв вид сърца и цветя. Те са от платове, керамични или естествени материали. Украсяват стени, врати, маси и шкафове. Най-предпочитаните цветя са розите, които обикновено са розови, по-рядко червени, понякога със сини оттенъци.

Шаби шик е романтичен начин за украса. Този стил в интериора е гостоприемен, уютен и лесно постижим.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha