Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

За децата и парите искрено и лично

Снимка: Интернет

Нека за момент да си припомним абитуриентския бал, завършването, оглушителното броене до 12 и разбира се РОКЛЯТА. За днешното поколение, а може би и за вчерашното, по-важен е не толкова фактът, че са приключили с едно образователно стъпало, а по-скоро начинът, по-който ще изглеждат в този ден.
В края на краищата да пораснеш означава да си намериш работа, да решиш за какво да харчиш парите си, така че да не останеш на червено преди заплата и да бъдеш финансово независим. Живеем в България и е ясно, че мама и татко винаги ще помагат, просто така е устроено обществото ни, но едно е да го правят само при крайна нужда, а съвсем друго е цял живот да плащат разходите и прищевките ни.

ВЪЗПИТАНИЕ
Научете детето си как да борави правилно с пари още днес или ще плащате за грешките му цял живот и то буквално. Като всеки родител искате да дадете на хлапето си всичко на света – топъл и светъл дом, качествена храна, първокласно образование и дори сърцето си, ако то се нуждае от него. Говорете за пари вкъщи, обяснете му какво представляват те, колко време е нужно да отсъстваш от вкъщи, за да ги изкараш и как най-ефективно да ги разпределяш, така че да стигнат за всичко. Все пак са ограничен ресурс, а възможностите за тяхната консумация са безкрайни.
Твърде либералното възпитание и лековато отношение към парите ще се изтълкува по възможно най-неправилния начин от вашия наследник. Все пак не искате да се събудите един ден и докато търсите картата си за градския транспорт, той/тя да поиска в бързината 50 лв. за бензин, за да може да „врътка” с колата цял ден по кафенетата.

ЗРЯЛОСТ
Представата за това, от което се нуждаят нашите деца, отдавна вече е променена. А абитуриентският бал, който споменахме в началото, винаги е бил символ на прехода от детството към нещо много по-близо до зрялата възраст.
Когато нашето дете не разбира какво е истинска необходимост и използва доводи като „защото другите носят тази марка”, това е наша грешка, както и грешка на цялото общество, което като че ли изгуби ценностите и морала си в последните години. Притежанието и най-вече грубото разхищение на пари се превърна в култ и задължително изискване да бъдем приети в объркания ни социум.

Всеки е изпитвал чуство на вина, когато детето му е било на 4 годинки и е трябвало да откаже да му купи нещо, което „Ани от детската градина има”. В такива моменти ни се иска да се съгласим с прищявката, за да не се чустваме гузни и неудобно пред другите родители, защото май вече не живеем за семейството, а за другите. Тъжно!
 Това са моментите, които ще си спомняте на бала на детето, когато ще поиска да му купите най-скъпата рокля/костюм или да наемете свръх луксозна лимузина. Точно тогава ще ви се прииска културата ви на мислене да е била насочена към това да научите детето как да порасне като финансово независима личност, а не като безмозъчен консуматор. Да работи, а защо не и да се опита да бъде предприемач или да има собствен бизнес, да живее самостоятелно и да знае какво са сметки и срокове за плащане. Знаем, че мама и татко винаги ще намерят начин да купят най-красивите и лъскави дрехи, но ще е друго, ако успеят да го научат как да го направи само.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha