Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

Мечта за собствен дом

Снимка: Интернет

Както много млади семейства, и ние мечтаем за собствен дом. След години на усърдни спестявания и разглеждане на апартаменти в квартали, които сме били под наем, осъзнаваме, че ни се иска живот като този в американските филми – къща с двор, остарявайки заедно на верандата.

За съжаление, суровата реалност е нещо съвсем различно от „хепи-енд” разказите на Холивуд. Много често, след като вече имаме някакви заделени пари настрана и „ловът” за собствено жилище започне, се появява моментът на разочарование, когато сравним спестеното с цените на имотите. При желанието ни да живеем в по-централен квартал или такъв с добри транспортни комуникации осъзнаваме, че цените спрямо доходите на едно семейство са все още непосилни въпреки сериозния спад от последните две години.

Кредитите са с нечувани лихви и при най-простата сметка за кредит от 100 хил. лв за 25 години изплащане ще върнем на банката сумата от 235 хил. лв при месечна вноска от 745 лв. Сигурно и за това този пазар е замръзнал из основи. Никой не купува, а тези, които се опитват да осребрят придобитете си „инвестиции” от разгара на имотния балон, продават на прекалено високи за момента цени. Въпреки почти замрялото строителството все още се виждат гордо изправени кранове над градската джунгла, чиито собственици са изпуснали последния влак от имотния бум.

Когато една млада двойка се събере и реши да свие семейно гнездо, тя започва да спестява. Нека не забравяме, че много млади хора имат и потребителски кредити, които изплащат, а това допълнително тежи на семейния бюджет. Дори да направим стриктен план за спестяване, той много лесно може да се развали от непредвидените разходи, които в днешно време дебнат отсвсякъде.

Ще попитате за какво са ни спестявания, след като така или иначе ще договаряме банков кредит. Тук е хубаво да знаем, че всяка банка изисква някакъв процент самоучастие, а това в номинална стойност е не по-малко от 10-15 хил. лв собствени пари. 

Всеки би трябвало да е благодарен за това, което има, но е факт е, че невъзможността да закупиш собствен имот демотивира и разрастването на семейството. Това много често ни кара да се чустваме като неравноправен член на социума, в който живеем, а не трябваше ли семейството да е най-здравата клетка на обществото!? Докато не извоюваме финансовата и жилищно-битовата си независимост, ще продължим да се чустваме като деца.

Общата нагласа на пазара е все още твърде тягостна, за да се стимулира търсене. Лихвите по кредитите пък рядко падат под 9 процента, при 3 пъти по-ниски нива за САЩ, откъдето тръгна Великата финансова криза през 2008 г. 

Вариантът за жилище под наем като че ли за момента е по-оправдан, тъй като там пазарът е доста по-гъвкав и масовото предоговаряне на наемните нива доведе до по-голям спад на цените в сравнение с чистата цена на жилищата. Съветът на специалистите е да се изчака още поне година, година и половина, за да се прецени дали спадът на цените е достигнал дъното и чак тогава да запретнем ръкави и да си потърсим изгоден кредит. А дотогава може да се задейства и заклинанието на министър Дянков за по-ниски цени на заемния капитал. 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha