Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

По-малко пари за гориво това лято

Снимка: Интернет

 

На всички е известно, че тази година разходите за гориво, планирани в бюджета за лятна почивка, ще са по-високи. Ако днес бензинът е 2.50 лв. за литър, то през летния сезон цената му традиционно се повишава предвид по-високото търсене заради отпуските. Това заедно с международното положение от последните няколко месеца се очертава като взривоопасна комбинация, срещу която е хубаво да вземем мерки с ограничаване на разхода на автомобила, без да намаляваме планирания пробег.

Доброто планиране е ключов фактор, а то може да се реализира с няколко прости стъпки. Изберете по-близката и благоприятна дестинация. Бъдете патриоти и почивайте в България. От вашата консумация зависи и раздвижването на същата тази икономика, от която пък зависи и бъдещото на страната ни. Не зареждайте на магистралните бензиностанции, където цените традиционно са по-високи с около 2 стотинка на литър. Следете новините относно предстоящи поскъпвания на горивата, които влизат в сила от следващия ден и можете да изпреварите събитията. Избягвайте да напускате или да се връщате в града в часовете със засилени трафик и избирайте най-краткия възможен маршрут.

Използването на обикновен бензин и дизел пред този с добавки е за предпочитане, особено когато т.н. „луксозно” гориво идва и с ценова премия от над 20-30 ст за литър. Икономията не е толкова голяма, че да си заслужава, друг е въпросът как по-скъпите горива се отразяват на автомобила и дали това е от първостепенно значение за вас. Все пак, има коли, които фабрично са направени да работят с по-високо октанови горива, така че преди да заредите проверете инструкциите на производителя.

Заложете на по-качествено масло, тъй като то гарантира по дълъг пробег, както и по-нисък среден разход. Проверете налягането на гумите – така можете да подобрите разхода с до 1 %, само с поддържането на подходящото налягане. По-ниското може да намали пробега също с 1 % на всеки 100 км. Проверявайте налягането, когато гумите са студени, а не след като колата е била в движение. Намалете средната скорост до 100 км/ч, тъй като е доказано, че при нея се постига най-висока ефективност на двигателя. Съответно разходът на гориво е най-нисък, а увеличаването на скорост с всеки 10 км/ч води до повишаването му с висок процент.

Да не забравяме и алтернативите, които предоставят автобусните и жп превози в страната. Ако имате възможност да планирате почивката си от рано, можете да проверите цените на самолетните билети от София до Черноморието, не рядко те са по-ниски дори от разхода за гориво на личния автомобил.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha