Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

Финансовият меден месец има своя край

Снимка: Интернет

„Аз не съм брачен консултант, но понякога се чувствам като такъв”, казва Карл Ричардс, финансист от щата Юта, планиращ фирмени бюджети и други бизнес операции.
Много от нас са попадали спорадично в дискусии за общия бюджет между семейни двойки. Дори и такива с брак от повече от 10 години все още се учат да планират по най-добрия възможен начин, което пък често води до словесни и други сблъсъци.

Ето и нещо интересно, което Карл Ричардс предлага да се разгледа относно парите и ефекта им върху отношенията между двойки, обединили своите финансови средства в общ бюджет.

  1. Никога не подценявайте ролята на парите. Споровете за пари, каквито и да са те, могат да доведат дори до раздяла. Няма съмнение, че емоционалната връзка е по-стабилна, когато финансовите въпроси са изгладени, а двамата знаят как заедно да взимат решения. Така че не бива да пренебрегваме парите в нашите отношения и спорове.
  2. Ние всички влизаме във връзките си със сериозен „багаж”, като тук нямаме предвид комплексите, а по-скоро опита от предишни допусканите грешки. Едно голямо предизвикателство е, че всеки носи набор от дълбоко вкоренени вярвания, навици и чувства спрямо парите. Повечето хора са били отглеждани в семейства, в които теми като пари, религия и политика не са били обсъждани редовно и с нужната сериозност. Като резултат, имаме много малка представа как да говорим и да се справяме с емоционалните си проблеми, които пък са свързани с нашия финансов живот.
    Предизвикателството тук е, че парите не са просто средство за размяна, а са олицетворение на нашите цели, мечти и страхове. В действителност дори се превръщат във въздуха, който дишаме. Това представлява предизвикателство, защото трябва да разберем вижданията на някой друг (понякога неизречени), за да изградим и поддържаме една успешна връзка.
  3. Парите обикновено са последното нещо, за което говорим с партньора си, или поне така е в началото. В този ред на мисли, ако имате нужда да говорите за пари още от самото начало, то или не сте влюбени или не обичате истински. Предбрачните споразумения са по-скоро нещо срамно, за което никой не иска да говори от страх да не бъде обвинен, че е встъпил в брак с подозрения към партньора си.

Но без значение колко дълго избягваме темата преди сватбения марш, тя рано или късно ще дойде на дневен ред. Не всяка двойка има проблем да говори за това. Но е ясно, че за да се получат нещата и двамата трябва да се потрудят. Да се научим да водим смислен и честен разговор за пари е нещо, което трябва да бъде част от всяка връзка – както нова, така и стара. Няма точен период, след който избягването на тези разговори би довел до проблем в отношенията. Все пак е хубаво да знаем и това, че финансовият меден месец винаги има своя край, така че няма по-подходящо време от днес да седнем и спокойно да планираме общия нфинансов път и най-вече разходната му част.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha