Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

Харчете разумно, не пестете безумно

Все по-често срещанo e напоследък трупането на „бели” пари за „черни” дни и ограниченото харчене. Идеята на спестяването е натрупването на капитал за по-голяма финансова сигурност, но не можем да живеем дълго време от „готови пари”, освен ако не сме богати наследници или осигурени до живот със стабилни инвестиции, които не се влияят от икономическите промени.

В днешните сложни времена е много трудно да убедим хората, че разумното харчене е необходимо условие за по-бързото излизане от икономическата трудност. Затварянето на пари в буркани, дюшеци или в банкови сметки изтегля живителните сокове на икономиката и я оставя с намалена ликвидност и затихващи функции.

Постоянната употреба на пари в ежедневието води със себе си така желаните парични възнаграждения, а така ни осигурява и по-голям разполагаем доход. Едновременно с това, колкото повече пестим и изтегляме пари от обръщение, толкова по-бедни ставаме и толкова по-трудно ще излезем от спиралата на намаляващата ликвидност.

В момента не е много разумно да използваме спестяванията си за злободневни покупки за дома. Нека отново напомним, че тук говорим за стимулиране на харченето на пари от цялото общество, което ще донесе истинската промяна в икономиката.

Но какво може да ни накара да харчим в момент като този?!

Хубаво е като начало да виждаме единна държавна политика за по-доброто бъдеще на държавата – това определено би помогнало. Разполагайки с ясна „пътна карта”, икономистите лесно биха предвидили възможностите на пазара, но без наличието на ясна политика те се затрудняват в оценките и с несигурността си всяват паника сред изтормозените от кризата хора.

Нека вземем пример от по-големите икономики в света и да започнем да потребяваме повече в нашата страна, стимулирайки икономиката и най-вече купувайки български стоки, където това е възможно. Нека не гледаме замечтано към по-доброто бъдеще и да разчитаме на завистливия си манталитет и „мрън-мрън” отношението към по стабилните страни, а направим и ние усилие. Да бъдем хора, които не се срамуват от ситуацията, в която са попаднали, а със самочувствие и хладнокръвие да успеем сами да си проправим път през тъмния тунел на кризата. Може и да звучи като опитите на Барон Мюнхаузен да се изтегли за косата сам от блатото, но на практика би проработило.

Нашата готовност за колективно решение на общ проблем се активира най-вече от важни събития и големи катаклизми. Нима сега не сме изправени пред обща заплаха, с която можем да се справим единствено, ако сме обединени. Както по време на война, така и по време на икономически трудности, консервативните правителства организират обществени информационни кампании за насърчаване на спестовността.

Съединените щати обаче и този път предлагат като че ли по-логичния път към стабилизирането, а именно повече пари в икономиката и стимулиране на потреблението. Американското правителство дори отпусна безвъзмездна помощ на най-силно засегнатите от кризата хора, за да могат чрез потреблението си да стимулират бизнеса в страната. Естествено в САЩ патриотизмът и единството са издигнати в култ, което е предпоставка за по-лесното обединение на нацията пред голяма заплаха.

След терористичните атаки от 11 септември президентът Буш призова американците да не се плашат и да не живеят в страх, а да се радват на живота и да не изпускат хубавите неща. Тези думи вдъхнаха кураж на хората и не им позволиха да се „скрият в дупките си” заедно с мечтите и плановете си. Дори и след толкова драматичните събития, слънцето успя да изгрее отново и хората продължиха нормалния си начин на живот. Ключовият момент е да не позволиш да бъдеш обзет от паника, защото стане ли това, ще се удавиш в бурното море на несигурността.

Не случайно един от най-важните показатели, които икономистите наблюдават, е колко пари се харчат в периода на коледните пазарувания в САЩ. Това е период на оптимистични нагласи от наближаващите празници, когато хората се обединяват и пазаруват подаръци за близки и приятели. Потребителското поведение показва желанието на хората да продължат нормалния си начин на живот, а с това и да подпомогнат икономиката си да расте и да осигурява високоплатени работни места.

Патриотизмът и единството са добродетелите, които трябва да възродим, защото собственият ни живот зависи най-вече от нас самите и по-малко от външни фактори. Нека използваме умовете и въображението си и да забравим разединеността, която ни е закодирана дълбоко в ДНК-то. Няма да успеем да се измъкнем от проблемите си, ако продължаваме да се свиваме като сибирски кучета в дупките си, даващи измамна сигурност. Ако можем да перифразираме изказването на един български политик от прехода, ще завършим с думите: „За Бога братя, купувайте!”

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha