Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Вълкът от Уолстрийт

За да почувстваш изобилието, трябва да се потопиш в него. Tочно това правят Мартин Скорсезе, Леонардо ди Каприо и всички останали от Вълкът от Уолстрийт. Базиран e върху мемоарите на Джордан Белфорт, измамил милиони безпомощни клиенти и живял охолно като цар. Ставаме свидетели на кошмарните, луксозни и обсипани с дрога оргии, разврат и липса на капка морал у престъпния борсов агент и неговите приближени.

Вълкът от Уолстрийт ни връща в края на 80-те и началото на 90-те, градът е Ню Йорк, момчето от Куинс Джордан Белфорт (Леонардо ди Каприо) работи неуморно, за да постигне американската мечта – да работи в сферата на финансовите услуги и да забогатее. За нещастие дебютът на Джордан на Уолстрийт съвпада с един от най-големите колапси на фондовата борса и амбициозният млад човек се оказва на улицата, без път и посока.

Търсейки накъде да поеме, Джордан се натъква на скромна фирма за търговия с акции на малки компании и служители, които никога през живота си не са срещали истински вълк от Уолстрийт. За няколко месеца Джордан успява да спечели значително количество пари и бързо преминава в следващото ниво – отваря собствена компания за борсова търговия, състояща се от негови приятелчета и други не особено лоялни търговци, които нямат нищо против да мамят хората за собствена облага. Но сладкият живот на Вълкът от Уолстрийт, осеян с наркотици, пари, жени е заплашен от безмилостен агент на ФБР (Кайл Чандлър).

След като определят основната линия на действие, Скорсезе и сценаристът Терънс Уинтър напълно потопяват историята в непрекъснат маратон от поквара, която е трудно да повярваме, че е истина. Сексуалните пристрастия на тези момчета, слабостта им към дрогата и техните долни идеи за забавление (като целене на мишена с джудже, обръсване главата на секретарката) са показани със забавна жестокост.

Яхтите, къщите в Хемптън, пътуванията до Вегас – Скорсезе показва бруталните приключения на Белфорт и неговите хора с неизчерпаема енергия. Почти винаги дрогирани или пияни, едвам успяващи от една ужасяваща идея да преминат към следващата такава. Скорсезе ни кара да изживеем тази психо треска, умело възвеличавайки щуротиите на момчетата от Уолстрийт, като едновременно с това показва колко кухо и гротескно е всичко това.

Не би било скромно да се каже, че това е може би най добрата роля на Ленардо ди Каприо. Няма никаква суета в изпълнението, той се потапя в дълбините на насладата на Белфорт шокиращо добре. Понякога е самонадеян лидер и шоумен, друг път вилнее с опулени очи и се забавлява както му хрумне, след което нищо не помни или съжалява.

Изненадващо ди Каприо е доста забавен с шепа класически тиради и речи, но кулминацията е една много продължителна и бавна сцена. В нея Джордан е толкова упоен с любимия си наркотик, че едвам успява да напусне кънтри клуба и да се вмъкне в колата си, благодарение на упоритостта на Скорсезе и удивителната мимическа способност на ди Каприо, тази сцената дълго ще се помни.

Скорсезе също така е подбрал чудесен екип от актьори за поддържащите роли, оглавен от Хил в ролята на Дони Азоф. Той е болен мозък, който се залепя за Белфорт в момента, в който забелязва скъпата му кола. С блестящи изкуствени зъби и дрезгав еврейски акцент, Хил демонстрира различна страна на своя комедиен потенциал.

Марго Роби блести в ролята на втората секси съпруга на Белфорт, заради която той с лека ръка зарязва първата си жена. Роб Рейнър е със скромна роля на избухливия баща на Белфорт. Матю Маконъхи също се появява за кратко на екрана , но запомнящо се. Кайл Чандлър е лицето на властта ФБР агент с горчив хумор, който следи изкъсо дейността на Белфорт.

Това е шоуто на Скорсезе. За пореден път доказва, че е един от най-добрите режисьори на своето поколение. Вълкът от Уолстрийт е интелигентен укор към безумното славно препускане, който оставя странно мрачно чувство, когато всичко приключи. Падане след стремглаво препускане по висините на забавлението.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha