Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Гравитация

„Животът в космоса е невъзможен”. С тази фраза започва филмът Гравитация – интуитивен, спиращ дъха, иронично озаглавен научно-фантастичен трилър, който ще ни покаже как всъщност изглежда животът в космоса. И ще ни напомни също така, че не само извънземните предизвикат страх от неизвестното в необятното пространство.

Гравитация е отлично изпълнена, разцепваща и същевременно ужасяваща история за това как двама астронавти са заседнали в пространството на земната орбита, което се оказва едно невероятно изживяване, мечта и кошмар същевременно, с богат набор от визуални ефекти, които просто или всъщност не чак толкова просто, смайват.

Това е симфония от компютърна графика и звукови ефекти, но това е също така една красиво разказана история. Ще почувствате страха на двама заседнали в пространството  астронавти, отлично изиграни от Сандра Бълок и Джордж Клуни, които безпомощно се реят в космоса  в опит да се доберат до спасението си – Международната космическа станция. Те са заобиколени от достойни за музейни експонати изображения, създадени благодарение на най-напредналите кинотехнологии. И всичко това е фон на една много човешка история заложена в сърцевината на филма.

Всъщност заглавие като Гравитация би бил невъзможен само преди няколко години. Алфонсо Куарон подмята идеята за астронавти в безтегловност вече цяло десетилетие, но технологията за анимация до съвсем скоро не позволяваше това да се случи. С изключение на лицата на актьорите, всичко останало в Гравитация е компютърно генерирано изображение. Ако се замисли човек, това всъщност е очевидно, няма  как да се заснеме лента в космоса. Но в случая този факт бързо се забравя, няма нещо което да ви накара да се усъмните, че това е самият космос. Алфонсо Куарон създава свят, в който напълно ще се потопите. Дори 3D ефектите, които обикновенно дразнят, са много добре изпълнени.

Не бива да подценяваме също така звуковото оформление на Гравитация. Това, което е по-впечатляващо, е липсата на звук на моменти. Ако се върнем назад към 1979 г., филмът на Ридли Скот – Пришълци, популяризира идеята че „в космоса никой не може да те чуе, когато викаш” и Куарон използва това като предимство в създаването на историята. В свят, където филмите обикновено са заредени с огромно количество експлозиви, да видиш разглобен космически кораб на фона на гробовна тишина си е направо страшничко, а реализмът на историята дорпинася още по-силна емоция. Резките смени на звука между вътрешността на кораба или скафандъра и космическата тишина спомага да се наблегне върху чувството за изолация и безнадежност на астронавтите.

Гравитация е една невероятна продукция с впечатляващ бюджет от 80 млн. долара. Цяло чудо е, че екипът на филма е успял да сътвори толкова добра продукция с относително скромните средства, с които е разполагал. Няма да усетите как деветдесет минути са отминали, едно напрегнато всепоглъщащо и въодушевяващо епическо оцеляване, което си е нито повече, нито по-малко филмов подвиг. 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha