Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Два пищова

Това лято се наситихме на екшъни от големия екран, малко от тях запомнящи се. На този фон Два пищова на Балтазар Кормакур се появява като една много приятна изненада. Това е духовит филм с напрежение и истински стремително темпо, който грабва вниманието цели 106 минути.

Резултатът е, че имаме добър летен филм с актьори от висока величина. След сезон на двучасови гиганти Кормакур доказва, че е възможно да се разкаже сбита и стегната история, без да се пести хумор или екшън.

Кормакур обаче има предимство благодарение на остроумния и забавен сценарий на Блейк Мастърс. За два патлака той се базира върху серия едноименни графични романи, дарявайки всеки герой с хаплив характер и сърдечност в същото време, за да накара зрителя да се потопи напълно в образа.

Както е добре известно, 90 процента от режисурата е всъщност кастинг. Кормакур доста добре се е справил със задачата, като започнем с Марк Уолбърг и Дензъл Уошингтън – най щастливата двойка от Ник Нолти и Еди Мърфи (в 48 часа) насам и продължим с Пола Патън, Джеймс Марсдън, Едуард Джеймс Олмос, Фред Уард и завършим с внушителния Бил Паксътн. Всеки един от тях създава запомнящ се момент – повече от един. В същото време никой от тях не прекалява и не отвлича вниманието от основната история и нейните главни герои.

В центъра са Уошингтън и Уолбърг в ролите на Боби и Стиг. Те са странни партньори, които очевидно се опитват да ограбят банка, намираща се в малко тексаско градче. Но, както бързо става ясно, всеки е човек на закона, работещ под прикритие, без да имат представа за това. Тяхната цел е малката тексаска банка, от която планират да откраднат сейф, пълен с пари, собственост на мексикански наркобарон – Папи Греко (Олмос).

Следват две изненади. Откриват 10 пъти повече кеш отколкото очакват, а агенциите им ги прецакват. Изведнъж се оказват бегълци, принудени да обединят усилия, за да се спасят и разкрият кой седи зад всичко това.

Дензъл е добре изглеждащ и компетентен, какъвто винаги е бил. Той е напредничав и бързомислещ, което му дава възможност да наблюдава и действа едновременно. Но той може да бъде и мрачно мълчалив, когато е на мисия. Уолбърг пък е негов пълен антипод. Той сякаш не може да спре да говори, като повече от това, което казва, ще ви накара да се смеете, защото е смешно или пък защото Уолбърг знае как точно да го изиграе.

Доста добре се справя и с душевността на героя си – праведна сериозност на бойскаут, примесена със самоувереност на смелчага професионалист. След поредица от разочароващи блокбъстъи това лято, Два пищова е глътка свеж въздух. 106 минути забележителен екшън, който ще ви остави без дъх.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha