Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Диваци

Холивудският режисьор Оливър Стоун си е спечелил славата благодарение на слабостта си да засяга неудобни теми и откровени противоречия. Не всеки филм успява да намери баланса между провокация и изпълнение, но тези на Стоун го правят. Най-малкото, запомнят се и често успяват да представят уникален и разтърсващ поглед върху противоречиви герои и спорни теми, с които повечето режисьори не биха се занимали.

За щастие, Диваци не се губи в собственото си насилие твърде често и запазва линията на драматизъм, фокусиран върху доста интересните и многопластови герои. Някои от тях не търпят съществено развитие и има моменти, в които лентата ни хвърля в притеснителна история, без да става ясно за какво иде реч или, още по-лошо, прехвърляйки ефекта от тази история  върху героите. Все пак Диваци предлага удовлетворяващ разказ, изпълнен с конкуриращи се мотиви и забавни конфликти.

Филмът не е за хора със слаби сърца, защото е безкомпромисен от гледна точка на насилие. За разлика от повечето кървави наркодрами обаче, последното заглавие на Стоун е опит за нещо по-дълбокосмислено. Малко вероятно е сюжетът да привлече нищо неподозиращи зрители, очакващи да видят безгрижна афера, което става недвусмислено ясно и от трейлъра.

Независимите дилъри на марихуана Бен (Аарон Джонсън) и Чон (Тейлър Кич) си живеят щастливо в Лагуна Бийч, споделяйки си любовта на прекрасната О (Блейк Лавли), докато агресивен мексикански наркокартел не се нанася на тяхна територия. Изправни пред дилемата да се присъединят към новодошлите, което ще рече да работят за тях, или да осребрят своята продукция  и да избягат, Бен (будист-пацифист) и Шон (измъчен ветеран от войната в Ирак) решават да грабнат О и да изчезнат за известно време.

За нещастие, преди триото да осъществи своя план, О е взета за заложник от Ладо (Бенисио Дел Торо), безмилостен наемен убиец, който работи за главата на картела Елена (Салма Хайек) и така тя става пионка, чрез която Бен и Чон биват принудени да приемат условията на картела. Партньорите се съгласяват, че единственият начин да си върнат О жива е да се срещнат лице в лице с Елена и Ладо, което ще компрометира цялостта на картела и ще остави дълбока кървава следа.

Актьорският състав е изпълнен с интересни лица и най-вече героят Ладо на Бенисио Дел Торо, който е един от най-зловещите и в същото време забавни герои. В няколко сцени Ладо истински се наслаждава на едни от най-запомнящите се моменти.

Елена на Хайек може би не е най-интересният характер в каста на Диваци, но ако оставим настрани втората линия в историята, тя има някои доста въздействащи сцени с Ладо и О, разкриващи характер на герой, който е нещо повече от антагониста в този разказ. Елена може би не е най-добре реализираният герой, но ужасните действия, които тя наказва, посвещава публиката в нейното интелигентно раздаване на правосъдие, скрито зад маската на криминалния герой.

Денис на Траволта също представлява забавно допълнение към цялата картинка и на свой ред с удоволствие играе корумпиран федерален агент и същевременно отличен търговец, който умее да направи привлекателна всяка стока, включително и собствения си живот.

Продукцията е отлично режисирна и перфектно заснета, изборът на музиката е толкова сполучлив, че сцените са достойни за видеоклип, а поредиците от напрегнати сцени и добрата актьорска игра правят Диваци интересно неусетно двучасово приключение.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha