Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Капитан Филипс

Режисьорът Пол Грийнграс е добре познат с характерн  стил на снимане с подвижна камера, бърза редакция и суров реализъм, типични за няколко успешни екшън трилъри, излезли през изминалото десетилетие. Превъзходството на Борн и Ултиматуът на Борн са два отлични примера, а работата върху Полет 93 затвърди призванието му на режисьор с отношение към световни проблеми, като отразява двете страни на конфликта.

Ричард Филипс (Том Ханкс) е капитан на американски товарен кораб на компанията Маерск Алабама. През април 2009 г. Капитан Филипс и екипажът му се отправят по курс Оман – Кения, но един ден след като навлиза в Сомалийски води, екипажът забелязва, че е преследван от два пиратски скифа. След като пиратите разбират, че капитанът е наясно с техните намерения, само един от скифовете продължава преследването и отвлича кораба.

Лидерът на пиратите Мюз (Баркхад Абди) поема командването на Алабама и в търсене на плячка заставя Ричард Филипс да го разведе из кораба. Така започва борбата на Филипс и екипажа му с пиратите за измъкване от ситуацията, като пиратите са въоръжени до зъби, а екипажът на кораба не разполага с никакво оръжие.

Капитан Филипс е поредната драматизация на инцидент с американски граждани. Това може би е една от най-напрегнатите кино продукции на годината. Режисьорът Грийнграс и сценаристът Били Рей са достатъчно добри, за да измайсторят напрегнат филм от начало до край. Голяма част от този суров реализъм се дължи на естетиката, с която лентата е заснета, но основният принос е на отличния сценарий.

Диалогът звучи автентично, без да е манипулативен или експлоатиращ героите. Това се дължи на отношението на авторите на филма, а именно, уважение им към двете страни на конфликта, въпреки че сомалийците са тези, от които се страхуваме, към края на филма усещаш, че мислиш за Капитан Филипс, екипажът му и дори за пиратите.

Том Ханкс е един от най-добрите актьори в последните няколко десетилетия. Когато един филм не е чак толкова добър, той все пак е ОК, защото Том Ханкс участва, но тук случаят не е такъв. Това всъщност е едно от най-добрите му участия от години насам и в тази връзка няма да бъде изненада, ако получи поредната номинация за Оскар. Забележителното в тази конкретна роля е, че се акцентира върху темата за силата на харктера при изпълнение на служебните задължения.

Първоначално забелязваме човек, който владее положението, въпреки това с напредване на действието неговият харктер прогресира и в резултат Том Ханкс изиграва една от най-реалистичните си роли. Актьорите изпълняващи ролите на пиратите също са впечатляващи. Старанието им да изглеждат заплашително е доста сполучливо. Баркхард Абди има ключова рола като лидер на сформираната групичка, като освен заплашителен вид, на моменти той проявява истинска човечност, което илюстрира невероятно актьорско умение за човек работил като шофьор без грам актьорски опит.

Филмът определено си заслужава разходката до киното. Пол Грийнграс доказа за пореден път, че е перфектния режисьор на модерни холивудски трилъри. Съчетавайки напрегнато действие, добър сценарий, интензивна картина и истински добри актьорски изпълнения, Капитан Филипс е една фантастична драматизация на една истинска героична история. Подобно на Арго, това е трилър от живота, който със сигурност ще отвори дискусия за престижни награди и с право.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha