Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Култура» Кино»
Печат

Тайната на горските пазители

Blue Sky не е едно от най-популярните студия, но все пак има своя дял от успешни продукции, стартирайки с поредицата Ледена епоха. Нареждайки се на висока позиция в бокс офис класацията с няколко милиарда долара от анимациите Хортън и Рио и не само, в последно време студиото е доста често спрягано от критиците.

С Тайната на горските пазители Blue Sky се надява да повтори комерсиалния успех, както и отново да привлече вниманието на критиците. Това е амбициозно приключенско фантъзи по Уилям Джойс, чиито книги са инспирирали Роботи, Семейство Робинсън и Чудната петорка.

От Фърнгъли до Аватар и още много други, тази фантастична приказка за доброто и злото изобилства от познати сцени. Добрите са група горски създания наричани Листари, които се борят, за да защитят красотата на гората от Боганите – страховити пълзящи растения, които обичат от време на време да се прикриват преоблечени в кожата на горски животни. Междувременно едно момиче на име М.К. (Аманда Сейфрид) магически се смалява до размера на тези митични същества и трябва да им помогне в борбата да защитят едно цвете, което ще спаси гората.

Безспорно красотата в Тайната на горските пазители изобилства. Заобикалящият свят на професор Бомба (Джейсън Сюдейкис), бащата на М.К., е наистина прекрасен. Идеята да открие миниатюрен свят, който е твърде малък, за да бъде забелязан с просто око, се е превърнала в цел на живота му. Анимацията е невероятно красива с реалистични изображения на преливащи зелени листа и пъстра девствена гора. Светът на Листатите е абсолютно зашеметяваща гледка, а 3D ефектът само засилва усещането.

Както при много други приключенски анимирани истории, бързо навлизаме в света на героите. Имаме благородния воин Ронин (Колин Фарел), самонадеяния бунтарски настроен войник Нод (Джош Хътчърсън) и красивата пазителка на гората Кралица Тара (певицата Бионсе Ноулс), идва ред и на комичните персонажи охлювът Гръб (Крис О’Доуд) и плужекът Мъб (Азис Ансари), които са и основните комични герои. И нека не забравяме основния лош герой, който се озвучава от царя на злодеите Кристофър Уалтц – Мандрейк. Повечето от актьорите се справят със задачата, освен може би Бионсе, която влага много малко чувство в своята властваща героиня, което омаловажава ролята на кралицата.

Всъщност Тайната на горските пазители не е чак толкова лош филм. Ентусиазмът кипи с пълна сила и някои от комичните моменти са доста сполучливи. Коремоногите са особено забавни, благодарение на природните им дадености, както и на талантливите гласове на О’Доуд и Ансари. Връзката баща-дъщеря между М.К. и Бомба има своите трогателни моменти и в хода на приключенията се развива. Сейфрид се е справила чудесно и прави героинята си много симпатична.

Това е анимационен филм, който предлага на своите зрители точно това, което очакват, но все пак не успява истински да вдъхнови феновете. Елементите са твърде познати, за да ни впечатлят отново. Изглежда Тайната на горските пазители не постига своето епично обещание. Твърде много е взаимствано, а сценарият е лишен от емоционално въздействие. Това е класическа анимация със страшните лоши момчета и добрите и красиви стереотипни рицари в блестящи доспехи. Анимацията е страхотна и на моменти се издига над посредствеността, но все пак не достатъчно, за да впечатли феновете на приключенското анимационно фентъзи.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha