Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Секс» Проучвания»
Печат

Полезната страна на полигамията

Снимка: Интернет

Открай време хората, които не са способни истински да се отдадат на една връзка и всеотдайността на отношенията в нея, разпиляват енергията си в множество краткотрайни афери. Но колкото и разкрепостено и модерно да става обществото ни, все още остро осъжда подобно поведение. В крайна сметка нали става въпрос за личен избор?!

Има страни, като Турция например, в които полигамията не е законно призната, но е нещо напълно нормално и така е открай време. Традицията повелява мъжът да има толкова съпруги, колкото може да осигури финансово. Затова в южната ни съседка има над 186 хил. дами, делящи половинката си с друга. Тази практика е особено популярна в източната част на страната, според данни от специално изготвен в началото на годината доклад.

От феминистична гледна точка изглежда, че мюсюлманите третират своите половинки като предмети, които могат да бъдат купени и разменян като стока. Причините за техния двойствен живот обаче може да са съвсем различно от това да демонстрират социално положение и да си осигурят интимни ласки по всяко време. Понякога мъжете търсят втори съпруги, защото първите не могат да им родят дете.

 

ПОЛЗИ

Едно от последните изследвания по темата показва, че полигамията е от изключително значение за човечеството. До категоричния извод стигат учени от Университета на Западна Австралия, които провели продължителен експеримент с 12 поколения мъжки мишки. Резултатите показват, че по-честата смяна на партньорите при гризачите води до по-плодовито поколение. Иначе казано, сперматозоидите на мъжките мишки, родени от полигамни майки, са по-конкурентноспособни, когато се борят да оплодят яйцеклетка. Така излиза, че отхвърляната от преобладаващата част от обществото полигамия може да е полезна за еволюцията и оцеляването на някои видове.

Дали същото се отнася и за хората, науката все още е безсилна да определи. Данните обаче сочат, че само 15 % от 185 различни общества ограничават сексуалните си връзки до отношения с един партньор. Значи ако изводите на австралийците могат да бъдат съотнесени към човешките същества, значи краят на нашата цивилизация едва ли скоро ще настъпи.

 

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha